Speceriet – pizzagästspel

Delägaren/kocken Anton Bjurh drog till New York tillsammans med SM-mästaren i pizzabakning Jonas Karlsson. Målet var att hitta världens godaste pizza. På Robertas i Brooklyn ansåg de sig ha kommit i mål.
 
En charmoffensiv inleddes antagligen, för nu står Robertas pizzabagare Lauren i köket på Speceriet i ett två dagar kort gästspel. Även om pizzorna kostar 175 kr styck är det svårt att få ihop ekonomin i den ekvationen, men alla former av matkulturutbyten bör stödjas. Därför är MK förlåtande när Lasse Holms "Canelloni, macaroni" spelas för att välkomna gästerna. Givetvis är det gjort med ironi, men vissa saker är tveksamma till och med med ironi inblandat. Försök bära en Arvingarna-tröja. Eller gå in i en Willy:s-butik.
 
Specken Wolf. Rökt sidfläsk, ostronskivling, mozzarella och rödlök. Lite försiktiga smaker. Inte dåligt på något sätt men man hade förväntat sig amerikansk studsighet och detta är mer mellansvensk lagomhet.
 
Millenium Falcon. Om en pizza döpt efter ett Star Wars-skepp inte kör in en massa härliga smaker i truten bör någon brännmärkas. Här undviks våldsamheter. Pizzan innehåller fläsk, parmensan, tomatsås och basilika. Den har ett härligt sting så antagligen innehåller tomatsåsen en god dos chili. En riktig höjdare.
 
Natural born kaler. Innehåller svartkål, paprika och mandel. Riktigt gott, men paprikan märks inte.
 
Det finns fem pizzor att välja mellan och den enda inte MK testar är Margherita. Varianten på bilden heter Sylvia och är toppad med ansjovis, kapris, persilja och korven salchichon. Detta är tyvärr en besvikelse. De borde ha dundrat på med ansjovis för den simmar så långt i bakgrunden att den skulle behöva sjunga och inneha en oroande mängd konstgödsel för att märkas. Och det gör sällan en sedan länge avliden fisk.
 
Åker man över Atlanten borde man ta i mer. Detta skulle rimligen kunna ha presterats utan en amerikansk pizzamästare. De borde ha tänkt större och haft utpräglad USA-vinkling. Toppat med en tabascostänkt mac and cheese och en hummerklo. Eller något annat som skulle kännas som en käftsmäll från vänster.
 
Klicka på respektive restaurangnamn för att se hur det såg ut när MK tidigare har besökt Speceriet och systerkrogen Gastrologik.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0