Frantzén/Lindeberg

Det senaste halvåret har man inte kunnat öppna ett matmagasin utan att de har bildat färgglada dynghögar sida upp och sida ned. En macaron är ett litet franskt bakverk, som hämtad från en ”Dennis”-tidning. Att McDonalds har allierat sig med ett av Frankrikes mest kreddiga macaronföretag är det yttersta beviset för att denna trend bör förstöras. Jonathan är just nu uppe i de franska bergen där han tränar en rad framstående kockar i hur man komponerar en sjurättersmeny utan att blanda in macaroner.


Daniel Crespi från Djuret, Pubologi, Svinet och 12 X 8 Leijontornet smygfotad när han röker cigarr och tar ett glas rött i Gondolens vinbar och tänker att macaroner är för TV4-anställda.



Granvik från Middagsklubben tänker att Kryddig körsbärsmacaron med ankleverparfait som Frantzén/Lindeberg langar fram som första servering är ohyggligt god. Men den ser onekligen ut som ett litet irritationsmoment. Frasse borde ligga i förgrunden och inte plaska omkring i kölvattnet av årets stora supertrend. Var är synkroniserad svanhals med blåbärsslips när man behöver den som bäst?

 

Inte i Frasses charmanta avdelning Chambre Separée i alla fall. Den ligger tvärsöver gatan sett från dörren till Frantzén/Lindebergs ordinarie matsal på Lilla Nygatan 21 i Gamla Stan. En härlig man i hög svart hatt visade Granvik och tre stycken Middagsklubbenfans vägen till festrummet, där de välkomnades med god champagne i form av Henriot, Brut Souverain SA och fredagsmys i form av potatischips med tryffelmajonäs innan macaronen gjorde entré (på ett fat med maltjord). MK-Jonathan är som sagt i Frankrike och just denna kväll arbetar han med att ta fram ett nytt mis en place-policysystem för Joël Robuchons globala imperium, varför han låter MK:s corporate social responsibility-arbete falla på Granvik.

 

Potatischips med tryffelmajonäs

 

Ivern att överraska, ja rent av chocka, verkar ha lagt sig. Borta är lakritsluften, kaneldimman, den rostade potatisglassen och tobakshonungen. Frasses nya grej är råvarufanatism. Proteinen ska leva så nära inpå grytan som möjligt. Havskräftorna levereras dansande i askar där de kan överleva i fem dygn.

Trestegsraket

 

Den andra serveringen består av tre små rätter.

 

Den första är Inkokt havskräfta med gräddig äpplepuré smaksatt med vanilj serveras med grapefrukt, rostad mandel, färsk rosmarin samt en emulsion på äpplecidervinäger, mandelolja och lavendelhonung. Tyvärr är vaniljen för aggressiv och tar nacksving på den stackars havskräftan, som lägger sig som en blöt fläck på mattan medan vaniljen springer runt som ett yrväder och tjoar inför en oförstående publik.

 

Tack och lov räddas föreställningen av en sanslöst smaskig Tryfferad syrlig puré på pumpa med rostade hasselnötter, brynt smörpulver samt gräslök och krispig parmesan.

 

Det blir även stort jubel när den sista smårätten visar vad den kan: Kinden från gårdsgris långkokt i veteöl sedan bunden i syrlig potatisaioli under smältande grisfett serveras med saltad ansjovis och endivemarmelad.

 

Därefter är det dags för Surdegsbröd med hemkärnat smör samt rökt brynt smör.


Det rökta smöret doftar härligt av lägereld och smakar fantastiskt av glad ko och nytjärad båt.


Smör är någonting som Frasse storsatsar på. Först glömmer servitrisen dock att hälla på det brynta smöret i rätten Dyplockade kammusslor från Norge med bränd brödpudding, karamelliserad blomkål, höaska, krispigt vetebröd, brynt smör samt blomkålsveloté.

Tack och lov är det en upplevelse att smaka rätten i osmörat tillstånd, eftersom den ocensurerade havssmaken är en riktig ögonbrynshöjare. När sedan en rejäl dos smör väller ut över mussellanskapet mildras smakerna, men den harmoni som frambringas är smått sensationell. Parningen med Joseph & Bourrier Chateau de Beauregard, Pouilly-Fuissé "Vers Pouilly" 2006, Bourgogne är klockren.



Kammusslor innan smörtsunami

 

Torsk serveras med stekt, karamelliserad lök, löjrom från Kalix, dill samt sauce vin-blanc smaksatt med ansjovisspadet samt gräslök vänt i skirat smör

 

Servitrisen förklarar att det är dna-testad skrei-torsk. Skrei är tydligen en extra fet och fin torskvariant som vandrar längre än vanlig torsk. Nuförtiden dna-testar man torskpopulationen för att skilja fintorsk från fultorsk. Ett fullkomligt briljant system. Rätten är en tiopoängare, där sötman från den trådiga lökbomben och sältan från ansjovisinslaget bildar ett vinnande team.

 

Nästa anhalt har hängt med ända sedan Frantzén/Lindeberg startade för drygt tre år sedan.

 


Fattiga riddare ”grand tradition” med tryffel, 100-årig vinäger samt parmesan


Den öppenhjärtiga servitrisen berättar om när hon en gång råkade slå sönder en halvfull flaska 100-årig vinäger. "Det kanske är därför som man får en så liten prick elitvinäger", tänker Granvik som girigt skrapar de sista dna-molekylerna vinäger från stenbrickan när halva den fattiga riddaren återstår. Fräschören i rätten kommer från citronzest och säkerligen kan Frasse med framgång kränga denna signaturrätt i många år framöver.

 

Oxkinder från Svartådalen pocherade i porteröl och vinterkryddor sedan knaperstekta i lantsmör serveras med créme på ungsbakad jordärtskocka, glaserade rödbetor, syrliga lameller av unglök, stekt bröd, rostad lök samt en mörk oxfond och persiljevinaigrette.

 

Kinderna är körda i 72 timmar till 73 grader. MK-fanet Viktor var på Rolfs Kök i måndags och hävdar att Rolfs kinder var något saftigare och smakrikare, men att Frasses komposition ändå är en vinnare totalt sett. Granvik, som testade Rolfs oxkinder för ett drygt år sedan, hävdar dock att Frasse har fått till en mer delikat tuggmuskel. Roffes är mer saftig rakt igenom, medan Frasses är saftigt trådig innuti men har en härligt krispig yta som lyfter rätten, som kan beskrivas som en dekonstruerad kalops. Massolino Barolo 2006, Piemonte är ett lysande vinval.

 


Tour de France-ostbricka


Man får välja mellan vem som ska vara kommentator mellan Ulf Elfving (svenska) och Stellan Skarsgård (engelska). Granvik med sällskap väljer Ulf, som skämtar lite om doping medan han pratar om ostarna. Ostarna är överlag magiska, men bitarna är dessvärre anpassade för små landshövdingar.

Sorbet på rabarber med violcréme samt rabarber pocherade i granatäpplejuice


Riktigt god för att vara en efterrätt. Granvik glufsar till och med i sig krutonger av sockerkaka och är tacksam att sällskapet sitter i en insynsskyddad lokal.

 

Variation på citron, kärnmjölk från vår egen smörtillverkning och vanilj


Fräsch citronsmak, men inte ett oumbärligt inslag på menyn.


Cheeseburgare 2.0 med ketchup och senap

 

Kul avslutning på en överlag fantastisk middag. Återstår gör bara två olika afrikanska kaffesorter och en rad olika avec, där den dammiga punschen gör en glänsande comeback. Och notan, där det framgår att det lilla sällskapet har sänkt vatten för 500 spänn.

Granvik och Viktor utanför sitt lilla krypin

 

Del av styrelsen i MK Fanklubb: Hjalmar, G och Viktor

 

Dagen efter skålar MC till MK:s ära med en 365-kronors sommaröl, som faktiskt var übergod.


RSS 2.0