Operakällaren

När man tittar sig omkring i Operakällaren imponeras man av all vacker konst på väggarna och i taket. Gastrologik hade Bruce Springsteens söndagsmiddag med chockdricks, men det är Stefano Catenacci som är Sveriges ankare vad gäller traditionell matlagning.
 
Ingen annan svensk stjärnkrögare syns så mycket ute i matsalen. Stefano transcherar vaktel i stora menyn och tar hand om ankpressen i ankmenyn. Han kör skrovet genom pressen och tillagar en madeirasås i en kopparpanna över en liten låga.
 
Så här ser det ut när Operakällarens starke man visar upp sina talanger i samband med transcherandet av vakteln:
 
Kantarellfärserad vaktel med stekta kantareller och spetskålsvariation: puré, stekt och chip. En av kvällens bästa rätter. Djup svampsmak och saftig vaktel.
 
Innan dess har det serverats halstrad handfångad pilgrimsmussla från Fröya med ravioli, torkad tomat och en ljuvlig beurre blanc. Mumsiga små bonusserveringar med löjrom, Sandaägg, tryffel och ostron smygs också in mellan rätterna.
 
Halstrad färsk anklever med kräm på rostade Macadamianötter, flamberade aprikoser och aprikosvinägrett. Det finns ju frukostkvaliteter i denna rätt.
 
Grillad piggvar med stekt mangold, bondbönragu, potatisstomp med schalottenlök samt oxsvanssky. Mosig potatis fungerar inte i en sådan rätt.
 
 
Hängmörad kofilé från Gotland med oxmärgssky, liten råbiff, schalottenlöksmarmelad och oxssvansragu. Här tar ragun över för mycket. Det fina köttet hamnar i skymundan.

Ungefär här upppdagas en liten skandal.
Märkligt inslag i en krog med en stjärna i Guide Michelin. Service överlag är annars korrekt och svår att anmärka på. Det blir dock lite spretigt med 5-6 personer inblandade och ingen vågar ta utrymme utan mest fokuserar på att inte göra bort sig. Lär av mästare Daniel Crespi. Personlighet är något gästerna uppskattar.
 
Personalen är lyhörda och langar fram en princessbakelse baserat på att en födelsedagsskål utbringades tre timmar tidigare.
 
 
En god osträtt har hoppats över i rapporteringen. Menyn avslutas med: chokladkräm med hasselnötter, blåbärsmousse och Blaxta lönnsirap. Gott.
 
Vinpaketet är ett av de bästa MK har upplevt. Operakällaren har en del att slipa på, men har en grund som är guld värd.
 
KNG styr upp ett sista blås.

RSS 2.0