12x8 Leijontornet

En kvart innan middagen ska börja berättar två av Linje Tios anställda, som också har bokat bord till kvällens show, att de har hört att vissa som har gett sig i kast med en 12x8-middag på Leijontornet har vinglat ut till en taxi och avvikit innan middagen ens hade nått sin final. Djurets, Pubologis, Svinets, Tweeds och 12x8 Leijontornets arkitekt och trivselminister Daniel Crespi berättar om en vän till honom som helt enkelt ställde sig utanför ytterdörren och kräktes efter avslutad måltid.
 
Vad är det MK har gett sig in på?
 
Jo, detta:
Säkert 4 000 tecken med mat och dryck.
 
Knappt 140 tecken från Crespis Twitterkonto. Han var nyligen på Oaxen Krog och käkade tiorättersmenyn och berättar att vissa rätter var bra men vissa förstod han sig inte alls på.
 
Efter ett par supergoda peti chouxer med smält ost i landar 6x aptitretare med 6x dryck. Granvik och MK-fanet Hjalle enas om att Ankleverstuvad kalvbräss med tryffel i bouchée (längst upp) är godast av det goda. Den borde Djuret servera som varmrätt i storlek som en påvemössa.
 
Närmast på bilden syns bakhuvudet på 100 Michelin Stars In One Year-mannen Pär Bergkvist.
 
Den råa, hackade havskräftan är frisk, lite söt och alldeles underbar. Trots många olika smaker känns rätten aningen ospännande i längden och hade nog vunnit på att ha komprimerats till kanske halva storleken. Hjalle passar på att fråga hur länge vakelägg egentligen ska kokas för att vara optimala och svaret lyder givetvis 2:45 minuter.


Utanför bild ligger en rostad brioche. Crespi berättar att gåsleverpucken har fått mycket kärlek och har lagats "au Torchon" som tar cirka tre veckor. Levern har baddats med tre olika storters alkohol, bland annat portvin. Det smakar så klart jättegott. Crespi älskar portvin och berättar att han själv föredrar att inta drycken i helflaskor. Men bakläxa på en sak: man ska aldrig lägga saker på tallriken som inte är menade att ätas och den enorma salladskransen är osexig och bör därmed upphöra.
 
En perfekt tillagad sjötunga med en hälsosamt god smörsås och lite gurkbollar piggar upp.
 
Lammet är fint tillrätt och tillbehören bra, men det är lite synd att låta tryffeln konkurera med rosmarin som tar lite överhanden.
 
Vaniljglass och hallonsorbert utanför bild. Det är vettigt med en syrlig avslutning efter en sådan brakmiddag. Dock borde allt vettigt bannlysas från en sådan här kväll, så kanske borde det hela i stället ha avslutats med en trio suffléer eller så.
 
Men riktigt slut är det inte, för efter efterätten väntar kaffe med tilltugg och sprit uppe i Tweed.
Vid kaffet vänder sig en av Linje Tio-männen mot Granvik: "Det var kul att du i din recension av Linje Tio undrade om jag hade rökt crack." Granvik kontrar med att påpeka kockens oerhöra likhet med Paul Svensson, både vad gäller utseende och röst.
 

Efter ungefär sex timmar är 12x8-showen över. Granvik hade förväntat sig att speciellt rödvinerna skulle vara ännu roligare men överlag var dryckerna, precis som maten, mycket bra. Rieslingvinet till efterrätten var till exempel spektakulärt. Och briljant med ett upplägg där glasen fylls på så fort man har druckit ur, utan att det kostar en spänn extra. Precis allt ingår och inte ens det som Granvik och Hjalle beställde i Djurets bar innan middagen och i Tweed efter middagen kräver någon extra betalning. Så är man rejält hungrig och törstig är 12x8 onekligen helt klart ett bra system. Detta var säsongens sista 12x8-middag men i höst väcks konceptet till liv igen. Dock är det inte mindre än 7 000 personer på väntelistan, låter kapten Crespi hälsa.
 
 

Oaxen Slip

MK förärade givetvis Oaxen med ett besök strax innan de släckte ned verksamheten på Mörkö för ett och ett halvt år sedan. Rapport hittar man här. När Magnus Ek och Agneta Green nu har värpt ur sig ett gult, fint hus på Djurgården strax bakom Gröna Lund beger sig Granvik och Jonathan plus ett par MK-fans givetvis dit.
 
Byggnaden innehåller avdelningarna Krog, som öppnar i morgon den 7 maj, och Slip som nu har haft öppet i en vecka.
 
Till att börja med testas några av Slips tilltugg:
 
Hackat ägg med stenbitsrom, Dijon, crème fraiche och estragon med Dahlbergs tunnbröd.
 
Surdegskroketter med rökt fisk & romdipp.
 
Sardeller i olja.
 
Rostad blomkål med tryffel och oaxenbacon.
 
Det råder lite delade meningar om vilken ordning de bör hamna på godhetsskalan, men det konstateras att alla är smaskens och eftersom prislappen ligger runt femtiolappen styck rekommenderas alla att ropa in några för att kamma aptiten medhårs. Blir man hungrig av båtar är det bara att kolla uppåt.
 
Förrätter:
 
Ragu på komage med bönor, färskpotatis & kallrökt vildsvinskorv. Jonathan agerar testpilot och konstaterar att komagens smakskala rör sig från -10 000 till 0 där en perfekt tillagad mage smakar absolut ingenting. Jonathans superutvecklade magdetektor ger genast utslag för våmmen, så därmed är det utrett vilken av kossans matsmältningssystem som Slip har valt att jobba med. På smakskalan hamnar denna mage på -18, vilket får ses som svårslaget i det svenska maglandskapet. Kanske att besökare från Balkan och mindre spanska städer skulle ha idisslat förrätten ett varv till och skrivit ett vykort hem om att de just ätit en okej mage kring -22 på smakskalan.
 
Friterade krabbkakor med sesam, koriander, bönkräm & fänkålssallad. Gott utan att glänsa.
 
Blåmusselkräm under tunt skuret innanlår med picklad lök & friterade lökringar. Lite udda att göra en slät kräm av ett djur, men det fungerar riktigt bra.
 
Grillad bläckfisk med vitlökspuré, krassesallad & grillad citron. Toppen!
 
Huvudrätter:
 
Glaserade griskinder med oxmärg med potatis- & rostad vitlökspuré & gurksallad. Härliga smaker med lite Mathias Dahlgren-aura.
 
Ugnsgrillad & örtkryddad makrill. Fantastiskt mjäll och från tillbehörsmenyn passar Rostade jordärtskockor med skal & rökt majonnäs perfekt.
 
Glaserad oxbringa på ben. En bra lakritssmak på glaseringen men själva köttet är inte riktigt så smakrikt som man hade kunnat hoppas.
 
Här döljer sig Ångat bröd med dragen, bakad fläsksida, finstrimlade grönsaker & Tre kockar. Tre kockar är en sås som innehåller en hel del spiskummin. Gott men Granvik tycker att spiskumminsinslaget är aningen för påstridigt.
 
Det hela avslutas med en helt meningslös tårta med chokladtopping, blåbärssylt, vaniljkräm, vispgrädde & mandelmassa. Att den beställdes in är Granviks fel. Han tyckte att det var passande eftersom detta är en försenad födelsedagsmiddag för Jonathan. Han ber om ursäkt till sin kamrat och även alla MK-fans som inte vill se en sådan sorglig syn i bloggen.
 
På Oaxens hemsidan står det att Krog initialt kommer att servera menyer om sex eller tio rätter. Den sympatiske norrmannen som tidigare jobbade på Mathias Dahlgren och nu visar MK runt i Oaxenhuset berättar dock att det bara kommer att finnas tiorättersmeny till en början.

UPPDATERING: Det finns både en meny om sex rätter och en om tio, för 1 600 respektive 2 000 kronor. Prismässigt lägger de sig alltså en bra bit över stjärnställen som Gastrologik, Esperanto, Lux och Ekstedt och till och med något högre än Mathias Dahlgren Matsalen. Återstår att se om det är värt det. Men just nu ligger fokus på Leijontornet 12x8, som ska testas på torsdag den 16 maj. Då kryper MK in i Daniel Crespis glänsade gap.

RSS 2.0