Ankbröst med Madeirasås, kantarellrisotto och kycklingsegel

Aldrig har Anette – som vikarierar för Camilla som ju är mammaledig – på MK:s kansli blivit så nedringd. Ulf i Hudik hotade med att säga upp sitt VIP-medlemskap i MK, som innebär att man inte behöver betala någon kortavgift när man ger pengar till föreningen. Cecilia i Bergen hade skickat in sin nyfödde son Limrick som hon ville att Granvik och Jonathan skulle döpa i djurvin. När hon inte hade fått barnet i retur på över en månad började hon bli rejält orolig – hade Middagsklubben gått upp i rök?

Nej, MK har inte upplösts. Vad som hänt är att det har forskats. Bland annat har mathjältarna varit på en uppvisningsresa i Asien.


Här vinns en budgivning på en majestätisk kamrat. Granviks största dröm har alltid varit att sy upp en egen tonfiskdräkt

 


MK samplar djur inför den förestående maxichilin

En annan djupdykning i den kulinariska sakristian var när en visit avlades hos Mathias Dahlgrens Matbaren.


Porterbräserad oxkind från Kildare. Potatis, granbarksost, saltgurka, persilja


Ångad sej från Bohuslän. Skogssvampsemulsion, forellrom, sticklök

Därutöver har flera hataktioner mot Willy:s (ja, den vidriga lågpriskedjan) genomförts, en oslagbar vinstig till Regeringsgatan har anlagts samt att MK har sparkat alla praktikanter, förutom en viss Joël Rubichon. MK är livrädda för kuppförsök, inkompetens, diabetes och psykokulinariskt svinn.

Nu är klubbens kärna redo för ännu en föreställning.

Att handla rätt anka är inte svårt. Man beger sig till ankmannen i Hötorgshallen och tar ett dubbelpack fransk elitanka. Samtidigt ber man att få kolla på hans kycklingbestånd. Detta för att hitta en ky-patient draperad i en tillräckligt stor rock att sy ett ståndsmässigt kycklingsegel av.

Kvällens meny är som ni redan har förstått: Ankbröst med madeirasås, kantarellrisotto och kycklingsegel.

Efter ankmannamötet plockar MK upp en ostarsenal – bland annat en granbarksost, densamma som MD jobbar med i sin oxkind. Den doftar som om Ajax hade varit ätbart och har en rigorös mögelhärd – och andra kompinstrument som en Quartz Reef Pinot Noir 2008 och en Castelnau de Suduiraut Sauternes 2005.


Ankbröstsutrustning innan

Avklädning. Kycklingen snittas i mankhöjd och strippas från vad som ska bli dess hittills krispigaste dräkt. Fågeln waterboardas under kranen för att sedan tvångstvättas i kokande vatten tillsammans med kompanjonerna palsternackan, moroten, rotsellerin, löken, lagerbladet, vitpepparn och saltet.


Kycklingstrippa

Buljongen kokar i två timmar, sedan lyfts skrovet upp och förpassas till lämplig välgörenhetsorganisation. MK har en liten tendens av hybris, som snabbt framstår som sund eftersom Kenth Philipson skickar upp en luftballong med en bild på sig själv samt texten "I rule!" som far över Stockholmshimlen. MK stjäl dock uppmärksamheten genom att snabbt skicka upp en tjurhuvudsformad Willy Ohlsson-zeppelinare.

Tillbaka i köket. Innan risotton får klartecken måste MK rodda med kycklingkostymen. Efter att ha legat och myst i kylen i en plastburk märkt ”Grisblod” får den fritt spelrum i labbet. Jonathan har, under den asiatiska forskningsresan, lärt kineserna och japanerna en ny streckningsmetod av skinn och nu genomgår experterna ännu en operation, på hemmaplan till lycka för de svenska fansen. Skinnet svettas i salt i en kvart innan djurpannån spänns upp på sitt staffli. Stänk på olivolja och pudra med peppar och in i skärselden i cirka 20 minuter tills det ser ut som ytan på mars.


Kyklingseglet stärks genom uppvärmning

Anka i panna. Fett i kanna? Nej, allt ankfett som dräneras från fågeln används till att steka kantarellerna i. De som ska blandas i risotton prick innan servering. Sedan åker duck boy in i ugnen till den når den formidabla temperaturen av 50 grader i innertemperatur. Därefter klär man flygfäet i hazmatdräkt och lägger den till vila.


Två flugor i en smäll. Steka ankbröst och brygga djurvin visar sig vara samma process

Vid det här laget ska man ha en risotto gryendes på spisen. Ett tips är att skarva i kantarellsvett och överdosera med parmesan och smör.

Såsen tillagas efter traditionellt MK-recept, vilket betyder schalottenlök i smörhav, egenkokad kycklingjuice, en skvätt vin och två glas Madeira. För rätt avgrundsfärg sänker man ned en sojabomb. Sedan reduceras allting ned till endast mikrober återstår.

Då har ankan vilat färdigt och trancherats med MK-kniven. Serveringssystemet har utarbetats av Hasse på SCM och inbegriper frilagd risottoskål och lodrätt gomsegel.


Fly-over photo, Jonathans MK-fat


Stilstudie, Granviks MK-fat

 


RSS 2.0