Nya Carnegiebryggeriet

Restaurangutbudet i Hammarby Sjöstad har inte bildat en symfoni direkt. Det är risig Kinabuffé, trist Thaimat, kass kebab och kanske något ställe som heter Sjöstadens Pärla som har frysen full med färdigpanerad fisk. Den enda restaurangen förutom Restaurang Göteborg med någon sorts ambition har väl varit Zee, men att den inte flöt var väl kanske inte så konstigt med tanke på det illa valda namnet (även om Restaurang Göteborg väl är en lika stor nitlott i namntombolan).
 
Nu har stadsdelen fått en riktig stjärna. Tobbe Nordahl var servitör på Mathias Dahlgren men slutade för att bli restaurangchef på Nya Carnegiebryggeriet, som i onsdags öppnade sin restaurang i Lumaområdet alldeles vid bryggan där man kan ta båten över till Södermalm. Att de i byggnaden har ett eget bryggeri som tillverkar bra öl är så klart ett plus, men det är maten som verkligen imponerar. Och i alla fall en liten vinlista i framtiden är ett självklart önskemål.
 
Den enda missräkningen är snacket Rökta jordnötter, chili & ankfett. Nästan alla smaker sätter sig i skalet, som man inte äter om man inte har klövar, näbb eller svans. Så det är verkligen mycket meck för lite njutning.

Betor, getost och hasselnötter. Enkelt men fräscht och gott.
 
Blodpudding, äppelpuré & endivesallad. En briljant blodpudding som ackompanjeras av krisp.
 
Kams, lagrad ost & salvia. En sorts palt, eller norrländsk gnocchi om man så vill, indränkt i något som liknar en kolasås. Toppat med ost. Arkitekten bakom denna rätt har ju i princip fuskat.
 
Slätvar, blåmusslor & färsk vitlök. Fisken är fantastisk och den lite gräddiga buljongen har en djup smak av hav.
 
Gris från Domta, rökt korn & lök. Se där, svålhimlen öppnar sig. En perfekt tillagad fläskkarré i en tallriksmodell som tilltalar en köttdyrkare.
 
Lamm, ramslök & murklor. Och en potatispuré som man kan gifta bort.
 
Efterrättsmenyn med Bakad maltpaj, Rabarberpavlova samt Lönnsirapskaka & vaniljglass hade lockat om MK hade varit ett pack syltgrisar. Nu nöjde sig MK-fanet Hjalle med ett mycket bra parti ost medan Granvik såg på och räknade ut att alla exemplar av Jonas Crambys bok "Mackor" borde sänkas i havet.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0