Oljebaren

En sådan oerhörd julstämning.
 
Hjalle tycker inte att Peppars överdådiga julpyntning är kvalitetssäkrad.
 
Middagen intas därför på Oljebaren, som likt Pepper ligger vid Sankt Eriks-plan i Stockholm men har en ickejulig atmosfär. Det är ett härligt kvartersställe med en liten butikshörna där man bland annat kan köpa ställets egenimporterade olivolja. Servicen är hjärtlig. Hjalle var här kvällen innan och glömde sin halsduk. När han nu återfår den är den så snyggt vikt att det blir ett litet samtalsämne. Sedan beställs en rad snacks in där lök, gratinerad getost och kapris som syns på bilden är en höjdare.
 
Bäst är nog tupplevermoussen, vars storhet absolut inte framgår på bild.
 
Buffelmozzarella med röd chili. Osten är lite för kall, vilket gör att smakerna inte riktigt kommer till sin rätt.
 
Korv på kanin från Vreta gård med potatis- och palsternackspuré, stekt blomkål och kaninbuljong. Huvudrätt som om man frågar kan delas av två eller tre så att det blir en magisk förrätt.
Kaninbuljong, är inte det ett av svenskans tre vackraste ord?
 
"Hamburgaren: grovmalt nötkött från Simguskon, vårt eget bröd, egensaltat och grillat bacon (Rocklunda), hemrörd hamburgersås och vällagrad Gruyèreost. Serveras med handskurna pommes och coleslaw."
 
Detta är anledningen till att folk vallfärdar till Oljebaren. Deras hamburgare har snackats upp till nivån kring Flippin Burgers, AG och Pubologis signaturburgare. Mathias Dahlgrens Wagyuburgare med tryffel står givetvis ohotad, men så kostar den som ett litet sydamerikanskt gerillakrig.
Oljebaren köper in hela Simguskor från Ejmunds gård på Gotland. Köttet dyker upp i många varianter på menyn och fettet smälts ned i frityroljan för att göra stripsen krispigare och smakrikare. Visst är pommesen goda, men det är burgaren som stjäl showen. Köttet är smakrikt, lagom rosa och har en markant grillsmak. Brödet har bakats på plats och är luftigt. Coleslawen är föredömligt lätt och den lilla sidosalladen har en fin fräschör. Även en egenlagad ketchup ingår, men den tillför inget speciellt. Hamburgersåsen är mest en vanlig majonnäs, så där hade man kunnat ta ut svängarna.
 
Tre olika varianter av tupp är toppen.
 
Mörk chokladmousse med mandlar, fleur de sel och fruité noir olivolja. Saltet kittlar lite skönt med chokladen men olivoljan blir mer ett störande element. Inför 2014 önskar MK att alla kök i hela världen låter bli att i efterrätter blanda in rotselleri, dill, rödbetor, getost och ris. Och olivolja.

Kommentarer
Postat av: GG Allén

Har ni slutat att publicera notan?

2013-12-23 @ 21:44:47
Postat av: GG Allén

Har ni slutat att publicera notan?

2013-12-23 @ 21:44:48
Postat av: Granvik

När det finns priser på restaurangens hemsida känns det onödigt att publicera notan.

2013-12-24 @ 11:10:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0