Hornhuset

– Och här var det anklever...
– Är det inte pressad grissida?
– Eh, så kanske det är. Du vet nog bättre. Det är min första dag här.
 
Det är även Granviks första besök på tveksamt döpta Hornhuset vid Hornstull i Stockholm. Att inte servitrisen ens vet vad som ligger på tallriken är oroande, men även köket har en del att jobba på.
 
Det finns fyra olika trerättersmenyer och Granvik väljer Grisen medan Hjalle testar Kött (de andra två är Havet och Skogen).
 
Serranoskinka med stekt toastbröd, melon och persilja. Det smakar förvisso ganska gott, men melon och skinka hör kanske mer hemma på en studentbuffé än på en meny hos ett ställe med ambition.
 
Som en sidorätt till första rätten på grismenyn serveras friterad svål. Inslaget av cayennepeppar – och är det inte grillkrydda också? – är märkligt. Har MK hamnat på ett tivoli?
 
Bakad silverlök med rökig kaviar, oxmärg och pepparrot. Hjalle är inte nöjd med inledningen på köttmenyn. Rätten verkar vara framtagen av en vårdslös person som besökt Oaxen och sedan försökt bygga ett delikat puzzel med grävskopa.
 
Charketurier med pickles och oliver. Dramaturgiskt känns det lite konstigt med en charkbricka som rätt nummer två i köttmenyn. Däremot smakar det alldeles utmärkt.
 
Pressad grissida från svensk rapsgris med fänkålsfrö, champinjoner och vattenkrasse. God gris och den delikata lakritstonen från fänkålsfröna lyfter rätten. Dock känns det en aning ohygieniskt att äta på en sliten träplanka.
 
Helstekt spädgris med rökt sidfläsk, halstrad anklever, bakade silverlökar och surkål. Mumsig anklever men något tam surkål och grisen lider av mjuksegt skinn. Svål måste vara krispig.
 
Grillad entrecóte med dragonmajonnäs, oxsvansragu, karljohansvampscréme, haricots verts och tryffelgratäng. Uppläggningen är framtagen i en cirkusmanege, men Hjalle ger i från sig njutfulla läten över vad som är köttmenyns stjärna.
 
Efterätt? Hornhuset lider av den tröttsamma trenden att stoppa in "oväntade" ingredienser i dessertmiljö. Nypon paras med rosmarin och rökt vanilj. Citron och limoncello ska självklart krönas med dill. Granvik och Hjalle tar till flykten.

Kommentarer
Postat av: Filip

Majonnäs är rätt stavning

2013-12-19 @ 13:40:38
Postat av: Granvik

Ah, kopierade rätterna från Hornhusets hemsida. Ändrar nu. Tack för rättelsen!

2013-12-19 @ 18:02:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0