Linje Tio

MK-fanet Hjalmar har gått in i en ny fas i livet. Linje Tio-fasen. Sedan restaurangen, som drivs av folk som tidigare har jobbat på ställen som F12 och Frantzén/Lindeberg, öppnade för en vecka sedan har Hjalmar prickat in fem besök. Det handlar inte bara om att han bor på samma gata, Borgargatan vid Hornstull på Södermalm, utan det beror på att stället har langat fram bra käk.
 
Efter torsdagskvällens kräftskiva hemma hos Hjalmar har Granvik blivit så inspirerad av Hjalmars lovord att han dagen efter testar en lunch på Linje Tio. MK-generalen blir oerhört glad över personalens sköna attityd.
 
Granvik sätter sig i baren och mannen bredvid har precis ätit klart.
 
Barkillen:
– Var lunchen bra?
Gästen:
– Ja, det var gott.
Barkillen:
– Så, hur mår du?
Gästen:
– Bara fint, tack.
Barkillen:
– Det är rätt åt dig. (Sagt med ett hjärtligt leende)
 
Dock blir Granvik aningen förvirrad av lunchrätten Torskbrandade med fänkål. Lappskojs med fisk är i sanning en märklig rätt. Att påfundet är franskt kommer inte som någon överraskning. Det är gott, men potatismos med fisktrådar blir väldigt endimentionellt.
 
Lunchen serveras mellan 11.00 och 14.00 och man kan få både förrätt och efterrätt. Prisbilden är 105 spänn för en rätt, 150 för två och 195 för den som är syltgris och begår dessert.
 
För att se vad stället kan på kvällen återvänder Granvik fem timmar senare för en middag. Självklart är Hjalle med och även fyra av hans polare, som också är gigantiska MK-fans. Det slås snabbt fast att Hjalle allena får stället att gå runt och att alla andra gäster blir som en bonus. Det snackas om att Linje Tio till och med kommer att splittas i två bolag där det ena har hand om alla inkomster från Hjalle och att det kan bli så att det andra bolaget ibland kommer att låna deg från Linje Hjalle AB.
 
Medan man funderar på vad man ska äta är det ett lysande val att äta en charkbricka av hög kvalitet.
 

Miljöbild. Sympatiskt med ett grisben hängande i taket. Lite mer vulgärt med den uppstoppade kråkan.
 
Granvik har ju ett problematiskt förhållande till den svarta ondskan.
Kråkgate 1
Kråkgate 2
Kråkgate 3
Kråkgate 4
 
Granvik blir så distraherad att han gör seklets mest krångliga beställning då han helt skippar varmrätt och först beställer fyra förrätter, ändrar till tre och dribblar som en galen person för att lista ut vilken av rätterna som ska väck. Till slut blir det fikon med sherryvinaigrette och bacon som får kalla handen.
 
Straffet för att Granvik väljer bort bacon – i princip det enda av världens livsmedel som på rktigt kan anses vara heligt – kommer snabbt och träffar hårt. Blomkålen i den första förrätten är nämligen aningen överkokt och den gigantiska portionen är obegriplig. Inte ens om blomkålen hade varit perfekt kokad borde någon vettig människa vilja svälja så mycket blomkål. Köksmästare Daniel Gustavsson, som i fem år var kökshövding på F12, måste ha rökt crack. Den utannonserade hollandaisesåsen innehåller dragon och borde väl därför gå under namnet béarnaise, men den är god och räddar en del av rätten. Granvik lämnar dock hälften av all blomkål.
 
Köket återupprättar hedern med Bläckfisk & chorizo, färskost, vitlök & timjan. Korven är helt suveränt fyllig och bläckfisken har en fräsch smak av hav. Detta är rysligt smaskigt.
 
Grillad kronärtskocka, citron & persilja är okej, men Granvik åt nyligen en Grillad kronärtskocka på Chez Betty som överglänste denna med råge.
 
Stekt kalvbräss, höstäpplen & brynt smör serveras inte på dubbla tallrikar, utan den lilla tallriken befinner sig helt enkelt i Hjalmars portabla fotostudio. Äppelmoset hade gärna fått vara rumstempererat i stället för kylskåpskallt men syran i äpplena, nötigheten i smöret och de mjälla brässen med frasig yta bildar ändå en suverän helhet.
 
Till huvudrätt käkar Hjalle och Jocke Brässerat oxrevben, majrovor, senap & brödkryddor. Portionerna är gigantiska, men det är ju betyligt mer legitimt att frossa i kött än blomkål så det blir plus i kanten för att även den superhungriga kan bli supermätt. Oxköttet har en tydlig grillsmak och är mört och fint. Kanongott och vansinnigt prisvärt.
 
Rustik uppläggning av Kalventrecôte, oxmärg, hasselnötter & silverlök. Återigen en grymt bra huvudrätt. Köttet beställdes medium och var perfekt stek.
 
Den vidriga gästen ber personalen att rulla fram dessertvagnen. Granvik ser framför sig hur han döms för att ha dissat baconet och någon rullar fram denna vagn och utför en plågsam tortyr på honom i dagarna tre.
 
Granvik plockar snabbt fram en bild på en ytterst högerhänt kräfta från kräftkalaset att vila ögonen på.
 
Och i vanlig ordning, eftersom MK dyrkar tydlighet, redovisas notan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0