Speceriet

Sedan Gastrologiks enklare granne Speceriet fick 6/6 i betyg av Metros Jonas Cramby har stället varit packat. Även om man kommer dit 13.45 är det svårt att få bord. Går man dit 16.55 är det kö och när kvällsserveringen börjar 17.00 finns det inte en stol ledig.
 
MK har dock tajmingen i blodet och kan rapportera om både bländande lunch och mäktig middag.
 
En fantastisk lunchrätt. Vakuumförpackat fläsk som har körts i 88 grader över natten. En god såsbuljong, äpple och dill och man är mycket glad.
 
Riktigt bra öl trots det spexiga namnet. Fucking är en österrikisk by. Hell är ett ställe där folk som dyrkar efterrätter hamnar.
 
Speceriet har en trevlig disk vars innehåll man kan köpa med sig hem. Den kan innehålla jättestora squashpjäser, olika ostar, burkar med sylt eller vad som helst. Ett gemytligt upplägg, givetvis.
 
Tarte-Flambé från kvällsmenyn. Toppings varierar. Förra veckan var det bacon som stod i centrum, nu är det oxmärg. Detta är helt sinnesjukt gott och stor som en mellanrätt så prismässigt är det som att stjäla rönnbär från en berusad kaja.
 
En annan bra förätt är det möra fläsket med koriander, soja och gnocchi. 
 
Ko från Mälardalen, svartkål, sardeller och parmesan. Perfekt stekt kött och den friterade svartkålen är genial.
 
Ett bra drag är att beställa dubbel dos friterad kål, för den mer mosiga varianten blir väl besk och sladdrig i längden.
 
Granvik åkte ju på en rejäl snyting när han begick efterrätt med getost och choklad på Sjögräs för ett tag sedan. Läs om tragedin här.
 
För att vinna över systemet beställer han alltså en ny efterrätt gjord på getost. Och getostkaka med hjortron är supergod. Här finns det en sagolik balans, till skillnad mot Sjögräs vulgära foderupplägg. Förnedringen i att äta efterrätt kvittas mot poängen i att förkasta minnet av getchokladchocken.
 
Granvik har ett mycket problematiskt förhållande till efterrätter, men hans största problem är folk som inte har problem med den söta farsoten. När jorden till slut ger efter i ett skri av påstådd koldioxidförgiftning, översvämning eller allmänt värmeslag kommer Granvik att peka på ett konditori och dess kunder och säga: "Se här, syltgrisar, vad ni har ställt till med."
 
Hjalles vaniljglass med chokladsås är en liten hit, trots att chokadsåsen kommer i form av kuber.
 

När det återstår en matsked av Hjalles lilla glassberg upptäcks en liten kanna med rinnande, varm chokladsås som har misstagits för att vara en menlös mjölkkanna till kaffet. Syltgrissyndarna straffas enligt rimligheten. Dock shotar Hjalle och Granvik i sig det rinnande mumset och känner gränslös glädje/självförakt.
 
Ja, MK dyrkar tydlighet:
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0