Gondolen

"Efter maten dricker jag nästan aldrig starksprit. Om det inte är något bus på gång."

Citat Erik Lallerstedt.



"Efter maten kryper jag in i en kokong av Middagsklubbens President-chili och sover middag. Om det inte är något bus på gång."

Citat Leo Tangen.

Gondolen invigdes samtidigt som Katarinahissen år 1935. Man kan tro att folk på den tiden höll sig lite i skinnet och var ordentliga. Eller så tror man på den legendariska journalisten Barbro "Bang" Alving, som vid tidpunkten skrev i sin dagbok: "Du jublade över Sandemose i telefon, men jag vill inte påstå att jag träffat honom, jag har träffat en full dåre som visserligen var gräsligt rolig och stal bordssilver och satte sig vid andras bord och skulle gifta sig med uppasserskan och brände mig på kinden med en cigarr så det blir men för livet och det ena med det andra."

Bang själv drack ofta hårt och beskrev sig själv som "egocentrisk så jag borde skjutas". På en fest hos Alice Lyttkens sågade hon inför öppen ridå Vilhelm Moberg med dåtidens svar på "han här är en inkompetent jävla nolla". Moberg sa upp bekantskapen brevledes dagen efter.

Granvik känner sig nostalgisk. När han blickar ut genom Gondolens välputsade fönster och ser Birkabåten lämna hamn undrar han om Bang, som på 30- och 40-talet var ökänd i Stockholms krogsväng, kanske satt precis här när hon gjorde stan efter att ha återkommit till Sverige efter att ha slagit igenom som DN:s träffsäkra reporter på OS i Berlin 1936.

Bang var starkt emot Hitler och satt på läktaren i Berlin och räknade vilka länder som heilade respektive inte heilade: "Och var så lugn för höga Norden, där kommer det rödvita Danmark, och det brokigt klädda Finland och det flotta norska laget, inte en arm lyfts, och så kommer de svenske /.../ Men i svenska truppen höjs bara en arm, det är en fotbollskille, som hittat någon bekant i publiken, och den hälsningen är svensk. Den betyder 'tjena'".

Om stjärnreportern hade blickat till vänster mot Gröna Lund hade hon också sett Nöjesfältet, som bredrev konkurrerande verksamhet mitt emot Gröna Lund fram till 1957. En anledning till att Granvik tänker på svunna tider är att han för kvällen har sällskap med mormor Dagny, som åt förlovningsmiddag med morfar Gunnar 1948 eller 1949 just på Gondolen.


Dagny inleder med Carpaccio på kalv med citronmarinerad vit
sparris, parmesanost och brynt smörcrème
(125 kr) och gör tummen upp.


Granvik blir först perplex när 1/2 hummer med mango- och avokadosalsa, toast och citron (155 kr) serveras med en rejäl hög riven pepparrot. Kombinationen är dock inte alls så tokig.


Ankleverterrin med oxbringa, druvsallad, krusbärschutney och saltrostade macadamiannötter (145 kr) är en annan bra start.


Grillad hälleflundra med picklad fänkål, confiterad mandelpotatis och cidersenapsupremesås (295 kr). Dags för huvudrätter och MK-fanet mamma Granvik rensar fatet.


Halstrad röding med primörer, dillhollandaise och potatisterrin smaksatt med prästost (285 kr) har fin smak och fisken är bra tillagad.


Smörstekt abborrfilé med gräddstuvade spritärtor och stekt färskpotatis (285 kr). Granvik är mycket nöjd med både fiskens konsistens och att köket har lyckats få en fräschhet i gräddsystemet. Liksom till hummern rekommenderar servitrisen vinet Villa Maria Sauvignon Blanc 2010 och det är så lysande att Granvik tar in ett tredje glas.

MK:s utsände avslutar med en tia romdrink, medan andra i sällskapet testar efterrätter:


Vaniljcrème brûlée med chokladmacron (110 kr) får applåder, även om macronen bedöms som umbärlig.


Vit chokladmousse med jordgubbsgele på browniebotten (105 kr). Oklart om någon vill stå för den här beställningen.


Granvik kilar ned till Östgötakällaren och får sig en smakbit när Jonathan sänker en Ugnstekt fläsklägg med surkål & knödel (165 kr). Svålen är het som solen och krispig som Hestons morgonandedräkt. Ett briljant stycke gris, som gnags till benet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0