Oaxen Slip

MK förärade givetvis Oaxen med ett besök strax innan de släckte ned verksamheten på Mörkö för ett och ett halvt år sedan. Rapport hittar man här. När Magnus Ek och Agneta Green nu har värpt ur sig ett gult, fint hus på Djurgården strax bakom Gröna Lund beger sig Granvik och Jonathan plus ett par MK-fans givetvis dit.
 
Byggnaden innehåller avdelningarna Krog, som öppnar i morgon den 7 maj, och Slip som nu har haft öppet i en vecka.
 
Till att börja med testas några av Slips tilltugg:
 
Hackat ägg med stenbitsrom, Dijon, crème fraiche och estragon med Dahlbergs tunnbröd.
 
Surdegskroketter med rökt fisk & romdipp.
 
Sardeller i olja.
 
Rostad blomkål med tryffel och oaxenbacon.
 
Det råder lite delade meningar om vilken ordning de bör hamna på godhetsskalan, men det konstateras att alla är smaskens och eftersom prislappen ligger runt femtiolappen styck rekommenderas alla att ropa in några för att kamma aptiten medhårs. Blir man hungrig av båtar är det bara att kolla uppåt.
 
Förrätter:
 
Ragu på komage med bönor, färskpotatis & kallrökt vildsvinskorv. Jonathan agerar testpilot och konstaterar att komagens smakskala rör sig från -10 000 till 0 där en perfekt tillagad mage smakar absolut ingenting. Jonathans superutvecklade magdetektor ger genast utslag för våmmen, så därmed är det utrett vilken av kossans matsmältningssystem som Slip har valt att jobba med. På smakskalan hamnar denna mage på -18, vilket får ses som svårslaget i det svenska maglandskapet. Kanske att besökare från Balkan och mindre spanska städer skulle ha idisslat förrätten ett varv till och skrivit ett vykort hem om att de just ätit en okej mage kring -22 på smakskalan.
 
Friterade krabbkakor med sesam, koriander, bönkräm & fänkålssallad. Gott utan att glänsa.
 
Blåmusselkräm under tunt skuret innanlår med picklad lök & friterade lökringar. Lite udda att göra en slät kräm av ett djur, men det fungerar riktigt bra.
 
Grillad bläckfisk med vitlökspuré, krassesallad & grillad citron. Toppen!
 
Huvudrätter:
 
Glaserade griskinder med oxmärg med potatis- & rostad vitlökspuré & gurksallad. Härliga smaker med lite Mathias Dahlgren-aura.
 
Ugnsgrillad & örtkryddad makrill. Fantastiskt mjäll och från tillbehörsmenyn passar Rostade jordärtskockor med skal & rökt majonnäs perfekt.
 
Glaserad oxbringa på ben. En bra lakritssmak på glaseringen men själva köttet är inte riktigt så smakrikt som man hade kunnat hoppas.
 
Här döljer sig Ångat bröd med dragen, bakad fläsksida, finstrimlade grönsaker & Tre kockar. Tre kockar är en sås som innehåller en hel del spiskummin. Gott men Granvik tycker att spiskumminsinslaget är aningen för påstridigt.
 
Det hela avslutas med en helt meningslös tårta med chokladtopping, blåbärssylt, vaniljkräm, vispgrädde & mandelmassa. Att den beställdes in är Granviks fel. Han tyckte att det var passande eftersom detta är en försenad födelsedagsmiddag för Jonathan. Han ber om ursäkt till sin kamrat och även alla MK-fans som inte vill se en sådan sorglig syn i bloggen.
 
På Oaxens hemsidan står det att Krog initialt kommer att servera menyer om sex eller tio rätter. Den sympatiske norrmannen som tidigare jobbade på Mathias Dahlgren och nu visar MK runt i Oaxenhuset berättar dock att det bara kommer att finnas tiorättersmeny till en början.

UPPDATERING: Det finns både en meny om sex rätter och en om tio, för 1 600 respektive 2 000 kronor. Prismässigt lägger de sig alltså en bra bit över stjärnställen som Gastrologik, Esperanto, Lux och Ekstedt och till och med något högre än Mathias Dahlgren Matsalen. Återstår att se om det är värt det. Men just nu ligger fokus på Leijontornet 12x8, som ska testas på torsdag den 16 maj. Då kryper MK in i Daniel Crespis glänsade gap.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0