La Vecchia Signora – tryffelmiddag

Två kilo vit Albatryffel har en dragningskraft lika stark som ex-president Mugabes uppsättning av färgsprakande kavajer. Därför är det inte förvånande att platserna snabbt tar slut när La Vecchia Signora på Åsögatan på Södermalm för åttonde året kör tryffelmiddagar två kvällar på raken. Läs en tidigare MK-rapport från denna restaurang som är en av Stockholms bästa italienare här.

För vinet står producenten Francesco Rinaldi i Piemonte. Det hålls rätt långa anföranden om de olika vinerna, men ett problem är att lokalen är uppdelad i två rum. Sitter man inte i matsalen utan i bardelen är det omöjligt att uppfatta informationen.

Överlag är vinerna väldigt bra där en favorit är Barbera d’Alba 2015, som har en härlig ton av marsipan. Några Barolo-viner kan uppfattas som något sträva i ensam majestät, men tillsammans med maten blir det angenämt. Och mängden vin är generös, sett till det totala priset för mat och dryck på 2 600 kronor per person. Paret bredvid sitter till slut med fyra halvfulla glas med olika viner för att de inte hunnit/pallat med att sänka all ljuvlig dryck som serverats.
 
En bra stekt pilgrimsmussla med en mumsig majskräm. Körveln känns dock onödig och även trumpetsvampen hade kunnat fimpas. Det är trots allt tryffeln som ska vara i fokus.
 
En suverän omelettaktig purjolökspackad puck toppad med krispig purjo och tryffel samt en genial skumsås på Rocchetta-ost.
 
En sagolik kalvtartar.
 
Mumsiga pastakuddar med puntarella, som är en växt någonstans i gränslandet mellan maskros och stjälkselleri.
 
En tyvärr något underkokt Risotto med en mysig parmesankräm.
 
Maräng och Mascarponesorbet under ett hav av zabajone. Underbart len sås, fluffig som Lars Adaktussons lugg, men för stor mängd. Personalen meddelar dock att flera i matsalen ropat in ännu mer sås, så uppenbarligen jublar även syltgrisarna denna afton tillägnad tryffelgrisarna. På tal om det är det nu snart 10 år sedan tryffelgrisen Carmen gick bort.
 
RIP
 
 

RSS 2.0