Shibumi

I det K-märkta Sollévi-huset på norra Östermalm låg tidigare Jarlateatern. Numera är det något slags kluster för hälsovårdsföretag med ledord som "Utveckla ditt inre". Det är precis vad som pågår i källaren där det serveras så mycket godsaker att man hittar nya utrymmen i magen att fylla som man inte trodde fanns.
 
Under Esperanto och Råkultur har nämligen Shibumi nyligen öppnats. Inriktningen är japansk pub med smårätter och lite annorlunda coctails. MK försvinner in i en fem timmar lång seans av underbara smaker och snygga presentationer.
 
I stället för att tjata om hur gott allt är serveras nu ett bildgalleri där rätterna presenteras och inte mycket mer. Någon liten kritisk kommentar lär väl dock dyka upp. Vi kan börja med att en beställd rätt glöms bort. Först efter två påminnelser kommer den.
 
Donburi. Som en variant av bibimbap men med köttfärs.
 
Tartar på svensk hängmörad biff.
 
Tartar på lax från Fröya.
 
Bakad fläsksida, vongolemusslor, fläskbuljong. Fläskköttet så fantastiskt att dubbel mängd hade varit önskvärd. Fläskbuljongen inte optimal. För klen grissmak och en märklig bismak som är lite svår att lista ut var den kommer i från. Lite murrig. Som om man har spätt ut Djurets geniala fläskbuljong och filtrerat den genom en 70-talsmanchestersoffa.
 
Beefslider, 48 shortribs, kimchi, brioche, kewpie mayo.
 
Lammkotletter, wakemesmör, shiso. Kanske kvällens bästa servering.
 
Svensk shiitake, primörägg, lufttorkad kyckling. Bara sältan skruvas ned ett snäpp blir rätten magisk.
 
Grillad iwagyu högrev, brytbönor. Lite för hög sälta även här, så den delikata köttsmaken kommer inte fullt till sin rätt.
 
Kalvbräss i japansk curry.
 
Havskräfta, potatis-wakamebröd.
 
Lätt saltad (2dgr) hel grillad Dorade, grillad sallad.
 
Kyld äggplanta i dashi, mirin. Obligatorisk beställning.
 
Hjalle tar en grillad vaktel, house tare, sesamfrön, grillad sallad till efterrätt.

Granvik går för en Gin Mule med Tanqueray, ingefära, lime, gurka, mynta och soda. Innan maten testades en mycket god Bloody Matsoko, en variant av Bloody Mary gjord på bland annat kimchispad.
 
Pop The Samurai med mikka, mirin, plommon, yuzu, citron, bitters, popcorn och honung. Mer kul än supergod.
 
Det runda bordet i mitten av bilden ska användas som chefs table och avsmakningsmenyer är på gång.

Nya Carnegiebryggeriet

Restaurangutbudet i Hammarby Sjöstad har inte bildat en symfoni direkt. Det är risig Kinabuffé, trist Thaimat, kass kebab och kanske något ställe som heter Sjöstadens Pärla som har frysen full med färdigpanerad fisk. Den enda restaurangen förutom Restaurang Göteborg med någon sorts ambition har väl varit Zee, men att den inte flöt var väl kanske inte så konstigt med tanke på det illa valda namnet (även om Restaurang Göteborg väl är en lika stor nitlott i namntombolan).
 
Nu har stadsdelen fått en riktig stjärna. Tobbe Nordahl var servitör på Mathias Dahlgren men slutade för att bli restaurangchef på Nya Carnegiebryggeriet, som i onsdags öppnade sin restaurang i Lumaområdet alldeles vid bryggan där man kan ta båten över till Södermalm. Att de i byggnaden har ett eget bryggeri som tillverkar bra öl är så klart ett plus, men det är maten som verkligen imponerar. Och i alla fall en liten vinlista i framtiden är ett självklart önskemål.
 
Den enda missräkningen är snacket Rökta jordnötter, chili & ankfett. Nästan alla smaker sätter sig i skalet, som man inte äter om man inte har klövar, näbb eller svans. Så det är verkligen mycket meck för lite njutning.

Betor, getost och hasselnötter. Enkelt men fräscht och gott.
 
Blodpudding, äppelpuré & endivesallad. En briljant blodpudding som ackompanjeras av krisp.
 
Kams, lagrad ost & salvia. En sorts palt, eller norrländsk gnocchi om man så vill, indränkt i något som liknar en kolasås. Toppat med ost. Arkitekten bakom denna rätt har ju i princip fuskat.
 
Slätvar, blåmusslor & färsk vitlök. Fisken är fantastisk och den lite gräddiga buljongen har en djup smak av hav.
 
Gris från Domta, rökt korn & lök. Se där, svålhimlen öppnar sig. En perfekt tillagad fläskkarré i en tallriksmodell som tilltalar en köttdyrkare.
 
Lamm, ramslök & murklor. Och en potatispuré som man kan gifta bort.
 
Efterrättsmenyn med Bakad maltpaj, Rabarberpavlova samt Lönnsirapskaka & vaniljglass hade lockat om MK hade varit ett pack syltgrisar. Nu nöjde sig MK-fanet Hjalle med ett mycket bra parti ost medan Granvik såg på och räknade ut att alla exemplar av Jonas Crambys bok "Mackor" borde sänkas i havet.
 
 

RSS 2.0