Oaxen Krog

Efter sex timmar dukas ett mini-meth-labb upp framför Middagsklubbens representant Granvik, kapten G och kamrer Hjalmar. Strax därefter, vid midnatt, beger sig de tre med uppspärrade ögon till öns kalkbrott. Detta för att fånga lysmaskar till lysmaskfylld laxmun, en rätt som Jonathan skissar på inför nästa års Årets Kock-tävling.


Men allt börjar med att kapten G bjuder landkrabborna Hjalmar och Granvik på varsitt glas Captain Morgan efter avfärd från Nynäshamn.


Diverse charkuterier och hemslungad potatissallad agerar gomkittlare medan resesällskapet laddar upp inför kvällens sittning.

Oaxen Krog har hamnat på flera listor över världens bästa restauranger, men har aldrig fått någon Michelinstjärna. Vissa hävdar att det beror på att den bara har öppet 6 månader om året, men skulle det stämma borde väl inte heller El Bulli kunnat knipa stjärnor?
Hursomhelst är det sista sommaren i nuvarande regi. Den vackra villan och restaurangen på Mörkö är till salu och i slutet av 2012 räknar krögarparet Magnus Ek och Agneta Green med att ha förvandlat ett förfallet båtvarv på Djurgården i Stockholm till en restaurang "i samma klass som Oaxen". Då kanske äntligen en M-stjärna faller från himlen, men till dess får de nöja sig med ett celebert besök från MK-stjärnan Granvik.


Nere vid bryggcafét räknar Hjalmar ut vad det skulle kosta honom att köpa ön som present till MK.


En timme senare sitter sällskapet på Oaxen Krogs uteservering och
bekantar sig med inledningen på Tabberasmenyn: abborre med pepparotsskum. Det är en pigg start med en rejäl kyss av pepparrot och ett litet statement: "Mellanmjölksgommar gör bäst i att gömma sig i båthuset. Här lagar vi mat med attityd."


Mystallrik där vinnarna är en läcker klar jordärtskockssoppa och friterad jordärtskocksveloute, som är så härligt krispig utanpå och krämigt god innuti att Granvik funderar på om man kan skriva in i sitt testament att man ska doppas i den syndigt tjocka såsen och sedan friteras innan man jordfästs när nu den sista dagen har slagit till.
Därutöver ingår ett par av Oaxens egna charkuterier, torkad grön tomat med lök och en krispig ring som inte gör något större intryck.


Rödbetssystem där den friterade varianten i högra hörnet vann.


Rökta svartrötter. En favorit bland aptitretarna.


På vägen långt till vänster syns en liten agent utsänd av Willy:s (ja, den vidriga lågpriskedjan som jävlas med ärans man Willy Ohlssons goda namn). Målet för den lille lömske sparkcyklisten är att sladda så att det sprutar grus i MK-generalen Granviks mat så att han får stentarm och dör. Går inte det har han order att köra rakt ut i sjön så att serveringspersonalen ska bli distraherade och ge MK sämre service. Därför äts resten av middag i den mer skyddade matsalen.


Ibland åker ett sidoserveringsbord fram där personalen fixar och trixar. Här är det makrillsbitar som tillagas i två minuter i vatten kryddat med allöv.


Allövsinkokt makrill med sallad i luftlöksdressing, dragon-puré samt fruset rödbetsvatten & hyvlad hasselnöt. Trevligt sätt att tillaga fisk på och fin mix av olika smaker och konsistenser.


Tartar på älginnanlår & råräka med senapskräm, puré på inlagda enbär samt fänkål & rostade gryn. Bra skjuts av enbär och senap och de knapriga grynen är lysande kontrast mot den mjälla tartaren.


Musselbuljong sommarängssilas, för att sedan hällas över...


... Pilgrimsmussla tillagad i sitt skal med confiterad Skilleby-zucchini & grillad gurka, yougurtskum samt kronärtskockspuré. Fantastisk rätt. En av kvällens absoluta höjdare.


Hello fish face.


Ljummen havskräfta & kolgrillat torskhuvud med tallinfuserad spetskål, kålrabbi & gäddrom i smörad yoghurtvassle. När torskhuvudet transcheras frågar servitrisen vem som vill ha tungan och vilka som vill dela på läppen. Granvik, som har en liten påse torkade torskläppar i fickan, väljer den åtovärda lilla tungan (syns långt uppe i höger på bilden). G och Hjalmar försöker lista ut vem av dem som fick överläpp respektive underläpp. En mästerlig komposition.


Strömming & hummer med ”Oaxenkapris” i brynt smör med groddad mandel, persiljerotspuré & kumminkryddat ströbröd. Så ska en strömming tillagas och serveras. Granvik äter till och med upp strömmingens lilla öga, som under ätningen lossnar och blandas med resten av mumset.


En stor krokofant?


Nej, röllikablomskryddad kvigafilé från Järna. Serveras med varma sörmländska kantareller med paranötter & vinägerett på friterat kycklingskinn. Gott givetvis, men Granvik undrar om inte skumtrenden har börjat mögla.


Det knackas lera.


Lök bakad i blålera och lagrat saltat späck. Bättre på pappret än i verkligheten, tyvärr.


Potatisstomp med ingefära och rostad Ovikenost, bakad kumminkryddad lök & björkrisbakad rättika samt picklad kärleksört i brynt smör. Inte heller detta någon storslagen smakexplosion.


Vildoreganomörad kalvsadel med slånlav, svampkräm, äggula med fältmalörtsaska serverad med stenbitsrom & steksky från anka är däremot sagolik.


Stekt blodpudding & sidfläsk glaserat med Blaxta-lönnsirap, rostad purjolök, rostade fänkålsfrön & Oaxen´s kallrökta vildsvinskorv med äpple & oxsvanssky. Perfekt tillagad blodpudding och lysande tillbehör gör kvällens största upplevelse. Överlag har vinpaketet inte övertygat, men här serveras en bländande 2009 Antica Terra Pinot Noir Eola-Amity Hills Willamette Valley Oregon USA bio.

Efterrätter är för dagisbarn och diabetiker, så avslutningen på Tabberasen är inget som applåderas högt.


Varm granbarksost från Jürss med granbarksmulor & körvelkryddad hjortronkompott med syrlig semitorkad morot. MK är ostfreaks, men denna var för blek.


Ingefära- & libbstickakokt rabarber med glass & mousse på mannagryn, friterad risgrynsgröt. En bit grishuvud hade varit något att bita i.


Karamelliserad varm palsternacka med krokantsmulor, kärnmjölksorbet & salt lönnsirap. "Hallå, sockerförgiftning vid bord fem. Skicka hit en kanna saltinfuserad tuppbuljong och en kanyl, tack!"


Walter White kommer i stället in med ett portabelt litet meth-labb.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0