Mathias Dahlgren Matbaren

I dag är sista dagen som Mathias Dahlgren Matbaren har öppet innan de stänger för semester. För de som har missat att boka bord till säsongsavslutningen bjuder MK på en liten rapport.
 
Hällstekta platträkor, vitlök, citron och persilja. Fina sjödjur fångade vid Västkusten, med en ljuvlig grillsmak.
 
Tartar på pilgrimsmussla & tryffel, champinjon, yuzu, lök. Tryffeln har åkt hela vägen från Tasmanien, men tyvärr klarade inte smaken den långa flygresan. Den stackars svampen smakar absolut ingenting. Bortsett från det är rätten jättegod.
 
Hällstekt lammhjärta från Roslagen, krasse, fänkål, senap, stekt råg. Mört och smakrikt kött med fin, syrlig omgivning.
 
Matjesill & fjolårsäpple, pepparrot, mandel, persilja. Att välja matjesill på Matbaren är alltid en vinstlott och så även denna gång. Inslaget av mandel är genialt.
 
Bakad ekologisk gåslever, kronärtskocka, silverlök, persilja. I botten ett djupt lager gåskräm, fet och härlig som Crowbars valrosshit "Embracing emptiness". Det är inte ofta MK bjuder på ett musiktips, så ta tillfället i akt och njut lite nu.
 
Svensk grovmalen entrecôte, comtécreme, grillad vinägrett, sallad, friterad lök. Typisk Mathias Dahlgren-rätt. Rejäla smaker och kontrast mellan knaprigt och krämigt. Fantastiskt gott. Dock glömde MK att fråga hur man gör när man grillar vätska.
 
Den härliga personalen gillar att MK dyrkar MD och bjussar därför på en läskande ingefärsöl samt en riktigt smaskig bonusrätt: "Steamed beef bun of braised pork", inlagd gurka, hemlig sås, sallad.
 
Hjalle räknar på hur mycket han ska ge MK i julgåva. Strax efter att HJ trycker på likamedknappen tar batteriet slut.
 
Alp-Sbrinz, selection of Rolf Beeler. God smak men för torr för att uppskattas i stora mängder.
 
Absolut muskatdruva. En fräsch men småblaskig sorbet blir sista anhalt innan det är dags för kaffe och de obligatoriska madeleinekakorna och jordnötschokladen.
 
 
 
 
 
 
 

Råkultur

Egentligen har MK inte tid att blogga. Detta eftersom Jonathan har fått jobb av Cern. För ganska exakt ett år sedan lyckades ju äntligen fysiklaboratoriet hitta Higgspartikeln och vips blev den svindyra utrustningen funktionslös. Nu har dock Cerns toppforskare insett att det finns en möjlighet att deras institution även i framtiden ska betraktas med stora ögon och få gigantiska forskaranslag. Jonathan har anlitats för att bygga om partikelgeneratorn till en apparat som ska kunna testa vilka olika djur som ska ingå i Maxichilin, som ju kommer att kokas så snart finansieringsprocessen är ordnad. Granvik håller i den biten och har bland annat ett möte med Kevin O'Leary inbokat.
 
På tal om det lider både Granvik och Jonathan fortfarande av illamående efter Jonas Crambys haverirecension av O'Learys. Först skriver Cramby att det han bryr sig om är maten och hur mycket av recensionen handlar om just maten? Kanske 29 procent. Och att över huvud taget recensera O'Learys är snäppet seriösare än att recensera McDonald's. Kedjan O'Learys är ett hån mot Kevin O'Learys goda namn, och mat överlag. När MK slutligen har vunnit kampen mot den vidriga lågpriskedjan Willy:s kan det mycket väl bli så att O'Learys hamnar överst på listan över företag som måste förgöras.
 
Att badda pannan med ett riktigt varmt fläsklägg är rätt medicin. Därför beger sig MK till Råkultur, främst kända för att vara ett av Stockholms vassaste sushiställen men som även har fått mycket beröm för sin fläskläggshyllning till Momofuku.
 
Sushi Moriawase. Gott men inget extra.
 
Maki med halstrad koreansk råbiff och päronsallad är däremot en toppenbeställning.
 

Men allt annat bleknar när moderskeppet landar.
 
Med hjälp av diverse tillbehör som salladslök med ingefära, kimchi och koreansk majonäs...
 
...salladsblad och koreanska pannkakor bygger man små kokonger av godhet. Den småbrända ytan bidrar med en läcker knaprighet och kryddighet. Den rejäla köttbitens mjälla insida behandlar i sin tur smaklökarna med en varsamhet och omtanke som väl nästan bara existerar hos de mest erfarna och exklusiva begravningsentrepenörerna i USA. Även sushiris ingår, men det inslaget tycker MK är onödigt och viftas därför bort.
 
Med tanke på priset för denna huvudrätt, 395 kronor inklusive tillbehör där en runda påfyllning av allt ingår, är detta sannolikt Stockholms mest prisvärda varmrätt. Den räcker till 2-3 personer så det blir alltså inte ens 200 spänn per näsa.
 
 

RSS 2.0