Rolfs Kök

Medan Jonathan är i Prag för att forska i ankfett, vitkål och rökt knäled av gårdsåsna passar Granvik på att göra ett återbesök på Rolfs Kök. När stället besöktes för tre år sedan blev MK-generalen galen i sylta på dikalv från Ösvreta gård, gjord enligt klassiskt snitt på ansikte och fötter.

 

Hur lockad Granvik än är av Gnocchi med pumpa, Karl-Johansvamp & tryffelsky måste han tillbaka till syltan. Den här gången är dock inte tillbehören likadana.

Kalvsylta med parmesan & syltade trattkantareller

 

Det exceptionella parmesantäcket är intakt och själva syltan är fortfarande ett genidrag. Att tillbehören rucola och aubergine har fått foten är dock ett misstag. Rotsellerin i den nya sättningen är för aggressiv och dödar nästan rätten, men bara nästan.
 

Grillat kalvbräss med burratina, tomater & kapris.

 

MK-fanet Hjalle dyrkar kalvbräss, men tycker att smakerna är något för försiktiga trots att det är gott.

 

Som huvudrätt beställer Granvik i princip Pilgrimsmusselgratäng med Champagnesås, spenat & parmesan men på grund av svål görs en tvärnit.

 Kotlett från Spansk Bellota gris med höstkål & grissvål.

 

Ett problem är att precis som Djurets friterade svål är de mer som varma chips än smakrik, härlig svål. Kör man svålen i ugn en lång tid utvecklas underbara, djupa smaker:

Som när MK gjorde dansk fläskstek ovan.

 

Varma referenschips
 

Rolfs svål är tyvärr som en Howard Jones-låt medan MK:s gyllene svål är som Master’s Hammers tjeckiska hit ”Můj hejtmane”. Den skånska potatisen som agerar tillbehör är gräddig och fin, men höstkålen har för intensiv rökighet. Den spanska kotletten är dock grym och stekt så pass rosa att alla över 45 år mår dåligt.

 

Bortsett från Hjalle då, som i vinter fyller mer än 45 år. Och som i present kommer att få en brinnande kyrka vars rökringar bildar noterna av Sleeps ”Dopesmoker” och när en specialbeställd brandbil anländer sprutar den flytande gruyere över hela scenen.

 

Detta alltmedan Hjalle övertäcks av den rykande ostdimman och långt borta i horisonten syns världens största industriugn, som har byggts i hans ära och dånar allt högre och eventuellt är orsaken till att jordklotet får en massa sprickor och sedan går sönder.

 

Det förs även diskussioner om att Hjalle ska täckas i något slags parmesantäcke som sedan ska fungera som en sorts livskavaj.

 

Hjalles Pepparstek på AG:s hängmörade oxfilé med cognac & gräddstekt spenat är först lite tråkig, men växer sig snabbt starkare.

 

Chokladpuddingen för 55 spänn utanför bild är en suverän avslutning på en middag. Tyvärr blev bilden på notan ett litet haveri så för priser får man ratta in Rolfs hemsida. Och bilder på efterrätter känns ovärdigt. Efterrätter är som bekant för gravida, reseledare och resenärer.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0