Shibumi

I det K-märkta Sollévi-huset på norra Östermalm låg tidigare Jarlateatern. Numera är det något slags kluster för hälsovårdsföretag med ledord som "Utveckla ditt inre". Det är precis vad som pågår i källaren där det serveras så mycket godsaker att man hittar nya utrymmen i magen att fylla som man inte trodde fanns.
 
Under Esperanto och Råkultur har nämligen Shibumi nyligen öppnats. Inriktningen är japansk pub med smårätter och lite annorlunda coctails. MK försvinner in i en fem timmar lång seans av underbara smaker och snygga presentationer.
 
I stället för att tjata om hur gott allt är serveras nu ett bildgalleri där rätterna presenteras och inte mycket mer. Någon liten kritisk kommentar lär väl dock dyka upp. Vi kan börja med att en beställd rätt glöms bort. Först efter två påminnelser kommer den.
 
Donburi. Som en variant av bibimbap men med köttfärs.
 
Tartar på svensk hängmörad biff.
 
Tartar på lax från Fröya.
 
Bakad fläsksida, vongolemusslor, fläskbuljong. Fläskköttet så fantastiskt att dubbel mängd hade varit önskvärd. Fläskbuljongen inte optimal. För klen grissmak och en märklig bismak som är lite svår att lista ut var den kommer i från. Lite murrig. Som om man har spätt ut Djurets geniala fläskbuljong och filtrerat den genom en 70-talsmanchestersoffa.
 
Beefslider, 48 shortribs, kimchi, brioche, kewpie mayo.
 
Lammkotletter, wakemesmör, shiso. Kanske kvällens bästa servering.
 
Svensk shiitake, primörägg, lufttorkad kyckling. Bara sältan skruvas ned ett snäpp blir rätten magisk.
 
Grillad iwagyu högrev, brytbönor. Lite för hög sälta även här, så den delikata köttsmaken kommer inte fullt till sin rätt.
 
Kalvbräss i japansk curry.
 
Havskräfta, potatis-wakamebröd.
 
Lätt saltad (2dgr) hel grillad Dorade, grillad sallad.
 
Kyld äggplanta i dashi, mirin. Obligatorisk beställning.
 
Hjalle tar en grillad vaktel, house tare, sesamfrön, grillad sallad till efterrätt.

Granvik går för en Gin Mule med Tanqueray, ingefära, lime, gurka, mynta och soda. Innan maten testades en mycket god Bloody Matsoko, en variant av Bloody Mary gjord på bland annat kimchispad.
 
Pop The Samurai med mikka, mirin, plommon, yuzu, citron, bitters, popcorn och honung. Mer kul än supergod.
 
Det runda bordet i mitten av bilden ska användas som chefs table och avsmakningsmenyer är på gång.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0