Nook

Claes Grännsjö var kökschef i blott en månad på The Flying Elk innan han sa upp sig. I onsdags öppnade han Nook på Åsögatan på Södermalm tillsammans med sommelieren Alexander Bäckman, som han tidigare jobbat med på Kock Och Vin i Göteborg. Och det ska sägas på en gång, hatar man göteborgare har man kommit fel. Detta då flera i serveringspersonalen är väldigt göteborgskt käcka. "Jaaaaa, hur mår mina herrar?!" är en standardfras. Kanske är det av strategiska skäl som det har placerats ett högljutt dansktalande sällskap brevid MK. I den konkurrensen låter allt rimligt. I andra änden av lokalen sitter Erik Haag och Lotta Lundgren. Vet inte om det är officiellt, men nog ser det ut som att de är ett par.
 
Menyn kan man läsa på en stor bildskärm. Inte så sexigt, eller praktiskt om man sitter i fel vinkel. Dock finns även tryckta menyer.
 
MK testar samtliga snacks. Bäst är Sopaipillia, chancho en pebre (friterat chilenskt bröd med en smarrig sås som syns till vänster) och friterad fläsksvål, kycklingskinn, kräftchips med algmajonnäs. Men alla är goda.
 
Råbiff på oxinnanlår, picklad svartrot, ostron- och persiljeemulsion, friterad lök. Det är salt, syrligt, animaliskt och med en krispig topping. Makalöst bra förrätt.
 
Pilgrimsmussla från Hitra med rökt och torkad rom, jordärtsskocka, mandel, soya. Ett till genidrag. Dock är det nästan fusk då detta nästan är som en bra efterrätt. Typ Toscakaka med havssmak. Det där lät inte lika gott som det är.
 
Ankleverterrine, björnbärsbakad rödbeta, pistage, portvin. Bra, men nu är vi nere på normal nivå. Den lite virriga serveringspersonalen missar att servera det beställda sauternesvinet, så det får Granvik ropa in.
 
Servicen är så trög att vinet hinns drickas upp innan huvudrätten anländer. Torskrygg, crème på bouillabaissegrönsaker och krabba, boquerones, koriander, chili. Perfekt tillagad fisk och härliga smaker.
 
Kyckling från Hagby gård: bröst, lår, hjärta och lever, lök. Denna fastnade inte på bild, men lite fantasi har ni väl? Riktigt bra och servitören rekommenderade ett grymt Barolovin, vars namn MK:s nu avskedade assistent Riddick Paul-Scott dock missade att anteckna.
 
I stället bjuder vi på en bild på det så kallade vikingabordet. Dessa 8 platser är alltid obokade, så man kan alltid hänga på låset för att få plats.
 
MK testade ju nyligen Arirangs bibimbap och var då måttligt imponerade. Här kan man läsa rapporten. Denna är bättre. Köttet är mört och smakrikt. Det enda som saknas är den där röda, starka såsen (Gochujang) som brukar höra till denna koreanska rätt.
 
Alla rätter kan köpas lösa, så man kan blanda från menyerna. Dock blir det så pass mycket dyrare att man väljer de fasta menyerna. Då åker man på ett par halvtrista desserter. Yogurtsorbet, svartpepparcrème, havtorn, morot, vit choklad.
 
Ingefärsglass, chokladsorbet, dulce de leche, rostade hasselnötter, päron, mynta. MK är så less på "innovativa" efterrätter med ingefära, svartpeppar, blåtång, afrikansk dansmyra, granbarrsstreck och annat "oväntat".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0