The Flying Elk

Granvik och MK-fanet Mackan tog ett litet möte på Frantzén och Lindebergs nya pubprojekt The Flying Elk i Gamla Stan. Detta för att utforma TM-dieten (tryffel/märg) som bör slå stort internationellt. Håll utkik efter boken.
 
I kategorin snacks finns mycket gott:
 
 Mandelpotatischips med tryffeldipp. 
 
 Fattiga riddare. Tryffel, parmesan & 25-årig balsamvinäger. 
 
 Skogssvamp- & kalvtungekroketter med tartarsås.
 
Tryfferad ”kvadrupel” macaroni & cheese. Svamp.
 
Alla snacks är grymma men riddaren och macaronilådan aningen för små för att kosta 95 respektive 75 kronor. Men visst, tryffelhunden jobbar inte gratis.
 
Moderskeppet.
 
Bland förrätterna testas Saltkokt kungskrabba, morot, hollandaise & cayennepeppar. Sagolik krabba, mindre roliga rivna morötter á la skolbespisning.
 
Huvudrätter:
 
Ångad helgeflundra, Vin Jaune-hollandaise, stekt sidfläsk & broccoli med stekta hasselnötter. Briljant kombination av plattfisk och gris med en sås som man vill krypa ned i.
 
Gårdsgris- & parmesankorv ”korv med bröd”. Gruyère, stuvad endive- & purjolök, Moutarde d´Orleans, benmärg & vitlöksstekt svamp. Helt fantastisk rätt med lagom bett av senap. Ytterligare ett par märgbitar och Granvik hade kysst kockens fötter.
 
Fish & chips. Torskslag, tartarsås, pommes frites tillagade 3 ggr, ärtguacamole & friterad persilja. Lite udda men ändå passande inslag av mynta i ärtguacamolen. Sympatisk tygkondom på citronen som hindrar att kärnorna sprids. Bättre fish & chips än detta får man inte tag på i Stockholm.
 
Oxbringapaj med ankleverparfait. Rödlök- & portvinschutney, pumpa & karamelliserad apelsin. "Denna kommer Hjalle att beställa som efterrätt när han kommer hit", tänker Granvik.
 
Från Sandwichesmenyn:
 
”Umami”. Confiterad kyckling, smör smaksatt med kycklingsky & soya, örtsallad med sherry- & tryffeldressing samt stekt ostronskivling & parmesan. Ja, detta är exakt så gott som det låter.
 
Personalen är ung och korrekt men verkar ha lite "du ler först"-hållning. Serverar man så här vansinnigt smaskigt käk borde man stråla av lycka.
 
Extra plus för föredömligt avskräckande dessertmeny.
 
Till vänster om huvudingången finns en trevlig liten vinbar där en Emil Jönsson-kopia ger kanontips.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0