Cassi

Anna, Ida, MK-generalen och Ika på Cassi (foto: Christoffer Röstlund Jonsson - dock beskuret av blogg.se).
 
Restaurangen på Narvavägen, som öppnade 1954 och sedan 1970 har drivits av familjen Fitoussy, är bokstavligt talat ett ställe där det bakom disken ligger ett förstoringsglas så att en stamgäst sedan över 50 år tillbaka ska kunna läsa DN under lunchen. Öppettiderna är lika märkliga - stängning sker redan klockan 20.00 – som menyn där kalvnjure med bacon trängs med lasange, nasigoreng, wokade grönsaker, gulaschsoppa och grillkorv med pommes. Basen är dock olika stekta köttbitar med bearnaisesås. Och pommes frites. Till i prinicip allt serveras friterad potatis. Till och med en älggryta ropas ut med pommes.
 
Menyn är onekligen ett litet världskrig.
 
Klockan 17.30 smäller det till då övre Östermalms seniorer men även några barnfamiljer samlas vid disken, där man tar en orange bricka och beställer direkt av den unge kocken som på tre röda slänger köttet på grillen. Lite längre bort står en ung kollega och öser strips på tallrikar och bea i små glasskålar. I förgrunden syns Krille som fyller 35 år. Granvik gratulerar honom med ett numrerat (132 av 475) ex av Entombedsingeln "When in Sodom revisited". Krille tackar hjärtligt men känner som inbiten vegetarian så klart ett visst förakt mot MK. Men MK är en storsint organisation och tycker dessutom att det är prima att ha koll på sina fiender.
 
Under skylten "Gör er beställning. Låt brickan stå till dess maten är på. Tack." kan man spana in råvarorna vilket är ett trevligt system.
 
Nästan alla gäster hinner få sin mat innan man når kassan där man betalar direkt. Vissa maträtter tar två minuter att fixa och att stället har beskrivits som ett överklass-McDonald's är inte helt orimligt. Granvik lägger märke till att oljan i de båda fritöserna har en mörkbryn nyans, vilket betyder att oljan inte har bytts på länge och det ger så klart minuspoäng. Även om det inte påverkar smaken nämnvärt lär det inte vara nyttigt och tyder på en slapphet alternativt osund snålhet i köket. Har man öppet kök måste allt vara fräsch och fint.
 
"How can less be more? More is more." Klassisk replik – se det 18 sekunder långa klippet här – av Yngwie Malmsteen. Cassi, där kungafamiljen och Carl Bildt sägs vara återommande gäster, tänker likadant fast tvärtom. Såsen, gjord på riktigt smör, är godkänd men mil från Stockholms bästa bea som man får på Chez Betty. Kalvschnitzeln är kanon och stripsen ordinära.

Kommentarer
Postat av: stefan

var är notan:)
jag tycker cassi är som en gammal vän med alla sina fel och brister man har överseende med och som en utomstående inte ibland förstår att man accepterar. tack för en skoj blogg!

2012-09-26 @ 14:20:43
Postat av: Granvik

Man betalar ju direkt i kassan och någon nota/kvitto fick jag inte. Kalvschnitzeln kostade 210 spänn.

2012-09-26 @ 18:53:10
Postat av: Granvik

Och kul att du gillar bloggen!

2012-09-26 @ 18:53:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0