Mathias Dahlgren Matbaren

- Nämen är det Middagsklubben, utbrister en av Mathias undersåtar när klubben så äntligen gör entré i full kapacitet. Tidigare färder har enbart bemannats av kapten Granvik då Jonathan ofta varit upptagen (med att konstruera system som både inbegriper sträckt svanhals och karpgelé). Denna gång har dock även Jonathan bestämt sig för att ära Mathias Dahlgren med sin närvaro.

Ett av världens största matmedier har kallat det den kulinariska sakristian och Hjalmar ska under kvällen kalla krögaren gud. Platsen är Mathias Dahlgren: Matbaren och som vanligt får inte MK arbeta ostört. Redan när kanslichefen Mikael tidigt i våras annonserade att de två köksmullorna skulle besöka MD i juli hörde tusentals fans av sig med förfrågningar. Lukrativt nog bestämde ekonomichefen Jürgen att klubben skulle auktionera ut fyra biljetter till MD-kvällen. MK-fanet bland MK-fans, Hjalmar, var naturligtvis snabb att nypa en biljett. Resterande tre platser gick till Tobias, Anna och den minst sagt kontroversiella praktikanten Basse som tydligen skaffat sig ett välbetalt jobb.

Snabbt imponerar den ovan nämnda servitören (Mathias?) genom att sälja varsin folköl (Hantverksbryggeriets bonden folklig ale) till Hjalmar, Basse och dr. Granvik för 80 kr flaskan. Jonathan och Tobias jobbar istället med Nörrebro brygghus New York lager. Anna imponerar kanske mest genom att ropa in ett glas juice för 60 kr.

Dryckesmumset får hursom sällskapet att tänka klart och de första rätterna anländer snart.


Bakad ekologisk gåslever med salvia, rökt sidfläsk och druvor (195 kr) får åtminstone Jonathan att skratta glatt. Basse har mage att hävda att en sked skulle ha varit nog varpå Granvik mentalt lustmördar praktikanten. Hjalmar vill dock inte vara sämre än sin idol och ropar senare in en alldeles egen tallrik.


Här råder dock inga delade meningar. Rödbetor och jordärtskocka med tryffel, vattenkrasse, hasselnötter och lagrad ost (215 kr) är sagolikt god. Tveklöst det bästa på menyn enas senare alla sex deltagare om.


Sashimi på salmalax och renkalv med avokado, ingefära och pepparrot (235 kr) är en av Mathias storsäljare. Både Jonathan och Granvik är övertygade att sashimi inte kan bli bättre än den fisk den utgörs av, och är därför skeptiska. Hos Mathias vill duon njuta lagad mat. Basse övertygar dem dock att dela en tallrik med honom. Det är en farlig balansgång Basse går, men turligt nog för hans del är fisken kort och gott magnifik.


Jonathan har alltid gått sin egen väg, det gör han även när han beordar in porterbrässerad oxkind med rödbetor, stekt lök och pepparrot (245 kr). Strax under maginivå men en fullt habil kind. Sin egen väg går han eftersom det övriga sällskapet ropat in...


... Waguburgaren (350 kr). Tidigt står det klart att unge herr Taylor tyvärr gått bet på en alldeles fantastisk upplevelse. Mathias hamburgare är tveklöst den bästa MK testat. Liggandes på smörstekt surdegsbröd och toppad med riven tryffel är det dock kanske ingen större överaskning.

De två kökskosmonauterna Jonathan och Granvik har länge hävdat att Mathias Dahlgrens Matbaren är Stockholms bästa restaurang sett till ett möte mellan prisnivå och kvalitet. Att krögaren själv stryker runt hör kanske inte till vanligheterna, men å andra sidan är Middagklubben inte ovana vid att folk snokar runt när de uppträder:


Mathias...


... Följer intresserat Jonathan och Granviks show.
Trackback
RSS 2.0