MK:s hösttryffelmeny

Frantzén och Lindeberg har gjort det. Oaxen likaså. Varför inte Middagsklubben har satt ihop en egen tryffelmeny kunde varken Jonathan eller Granvik svara på, när MK:s tryffelinbox tömdes av kanslichefen Marianne. Tiotusentals fans hade tydligen vädrat åsikten att Föreningen borde tackla en av de ultimata råvarorna när det kommer till lyx och dekadens, och sedan rapportera resultatet.

Sagt och gjort, vernissage för MK:s hösttryffelmeny sattes till en lördag i november, och MK-bloggen fick som enda medie följa kockarna under dagen.

Månaderna innan uppskjutningen spenderar de tu i laboratoriet, bakom lyckta dörrar. Ryktet sprider sig att Granvik skaffat helskägg och att Jonathan inte sovit en blund på tre veckor. Slitna föds de tillslut ur sin MK-kokong med recepttoran färdigställd. Pressdrevet är vid den här tiden aggressivt, och medan klubbens läkarteam undersöker stjärnorna efter tiden i forskningskryptan lyckas en paparazzo nästan utröna vad den topphemliga menyn innebär. En säkerhetsvakt (Teddy) lockas dock turligt nog gripa inkräktaren.

Beväpnade med skarpa sinnen beger sig duon för att jaga ingredienserna som krävs. Hos lammsteksmannen handlas lammstek, hos grönsaksmannen butternutpumpa och jordärtskocka, hos fläskmannen köps rimmat sidfläsk, och hos ost- och charkmannen får MK tag på de mejeriprodukter som krävs. Dessutom hämtar de ut en tryffelsalami på posten.

Den stora behållningen får de dock hos tryffelmannen, som bjuder på en makalös show. Självsäkert föreläser han för sina idoler om den vita italienska tryffelns fördelar. Prissatt till 60 000 kronor per kilo funderar kockarna på att göra affärer, men valet faller tillslut på en mörkare kamrat. Den svarta italienska sommartryffeln får göra sällskap med två adoptivföräldrar hem från Söderhallarna.

Systemet ser ut som följande:
Jordärtskockssoppa med rimmat sidfläsk, persilja och riven sommartryffel.
Ur- och ibenat gotlandslamm med butternutpumpapuré och klarat tryffelsmör.
MK:s ostbricka med tryffelsalami
NK:s chokladtryfflar

Medan Granvik och Jonathan administrerar den fasta födan, har MK:s somelierassistent, tillika största fan, Hjalmar diskuterat ett upplägg som innebär att han får chansen att fullständigt ansvara för dryckesvalen till den stora kvällen. Orosmolnen hopas naturligtvis, men tillslut tilldelas Hjalmar statusen som dryckesansvarig, och att han tog den uppgiften på allvar ska klubben snart bli varse.

Föreställningen äger rum i MK:s nya testkök, som Hjalmar vänligt donerat till klubben.

Komplett med fyra brännare och stekbord känner sig matduon mer än hemma i sitt nya bo. De börjar med att smeka och kyssa sin svarta klimp. Ömsint tvättar de tryffeln med den dyraste tandborsten de kunde hitta. Efter tvagningen får tryffelbarnet vila i ljummet fostervatten.

Nedan: en bildtrio över Middagsklubben och den lilla tryffelvännens ömsinta älskog.


Tvätta


Bada


Riva

Till jordärtskockssoppan sauteras knölarna tillsammans med lök, vitlök och smör. Lika delar ger bäst resultat. Kycklingbuljong, modell dyr, vitt vin, modell superdyr och grädde, modell fet, avslutar soppresultatet. Sandströms rimmade fläsk fystränar på egen hand i en traktörpanna under aggressiv uppsyn av ett drygt hekto smör. Spott och fräs-systemet hos fläsket är omfattande, något Jonathan, Granvik och Hjalmar får lära sig den hårda vägen.


Jordärtskockssoppa innan soppstatus uppnås


En Chablis för 393 kr är inte sällsynt i MK-sammanhang. Att laga soppa med supervin går också utmärkt

Slutligen möts soppan av en Bamix-stavmixer. Den har Hjalmar installerat i det nya MK-köket, till sina ledstjärnors stora uppskattning. Det är en oerhört dyr stavmixer de till slut straffar sin soppa med.

Serveringssystemet inbegriper persiljekvist och riven italiensk tryffel, och ackompanjeras av Les Clos Chablis 1997 (393 kr) och Rossj-Bass Chardonnay 2009 (439 kr).Efter de tre matvännerna torkat tryffelsvetten ur pannan är det dags för föreställningens andra akt. Gotländskt lamm har valts för dess erkänt goda relation till just italiensk tryffel. En stek på knappt två kilo benas ur och plastikopereras till att innehålla vitlöksklyftor, tv-salt och rosmarinkvistar. In i ugnen åker det före detta klövutrustade köttvapnet för att svettas till drygt femtio graders innertemperatur.


Granvik laddar försiktigt lammet innan det appteras i den heta kryptan

Parallellt rostas butternutpumpan i MK-ugnen, tills gyllensöt karaktär framträder. Tillsammans med potatis och palsternacka bildar de tre stommen i en puré som Hjalmar senare lovar evig trohet. Moset avslutas med några rejäla klickar smör och en stadig dos skivad tryffel. Innan dess har en icke offentliggjord dos smör klarats och parat sig med den rivna mörka dyrgripen. Tryffeljuicen hälls i och på moset.


Översiktsbild: menlös grönsak, ljuvlig pumpapuré med tryffelsmör, lammstek

Sommelier-Hjalmar har verkligen tagit ifrån tårna när han presenterar kvällens röda viner. En La rosa Barolo 1999 (560 kr) och en Lazzarito Barolo 1997 (690 kr) agerar smörjmedel åt klubbens gommar, som denna afton lutar sig tillbaka och ägnar sig åt fullständig dekadens.

Till dessertvinet, Le Colombare Recioto Soave (199 kr), serverar Middagsklubben gruyère, elit-brie (nej, inte den vidriga lågprisosten) och en särdeles parant italiensk tryffelsalami klubben fått skickad till sig som gåva från påve Benedictus XVI. Religiösa tendenser till trots är dock den enda skrumpna varelsen MK tillbeder en svindyr svart liten svamp.

Kommentarer
Postat av: Martin

Fantastiskt, era reportage är en stor inspirationskälla. Jag har en liten fråga också, när skall presidentkandidaten lagas?

2010-11-29 @ 20:48:55
Postat av: Middagsklubben

Martin: partierna håller kongresser under december för att välja presidentkanditater, sedan ska MK ta sig an dem i en serie djupa intervjuer.

2010-11-30 @ 10:32:21
Postat av: Martin

Underbart, jag ser framemot att ta del av vad ni lyckas utröna och skapa med denna information och hoppas att ni inte tänker lägga för stor vikt vid te fest rörelsen och dess bleka företrädare.

2010-11-30 @ 21:38:15
Postat av: Anders Berg

Blir det något julölstest?

2010-12-20 @ 14:22:55
Postat av: Linn

Hej! Har en fråga. Driver ni en Middagsklubb i den bemärkelsen att folk konmer hem till er och äter middag? Som en supper club, guerilla diner eller liknande? Svar gärna på linn.soderstrom@icloud.com hälsningar Linn

2014-12-07 @ 21:23:57
URL: http://www.hemmahoslinn.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0