Hjalmar gör Fredsgatan 12 och Pubologi

Oändligt lång är listan på jippon, bjudmiddagar, rena mutor och annat PR-relaterat som Middagsklubben blir inbjuden till. Naturligtvis har de två köksprofessorerna ingen rimlig möjlighet att delta, eftersom de vanligtvis är upptagna i MK-högkvarteret med att forska, eller är ute på föreläsningsuppdrag hos internationellt meriterade kockar.

I veckan bjöd Storåkers McCann in MK för testätning av den än så länge hemliga niorättersmeny som kommer att serveras den 9 december när reklamtävlingen 100-Wattaren håller gala på Münchenbryggeriet. Lockande, men MK befann sig i Sydamerika för att jaga ingredienser till Maxichilin. Filantropiskt nog skickade Jonathan och Granvik ett fan att träningsdinera Melker Anderssons och Danyel Couets lilla experiment.

I ”Seinfeld”-avsnittet ”The implant” får George ta emot verbal späkning från en reslig yngling när han dubbeldippar ett chips på en likvaka. Alltså, han dippar ett chips, tar en tugga och sedan dippar han återstoden av chipset. Sådana småsaker sysslar inte MK:s praktikant Björn Hjalmar med, då det ska visa sig att han dubbeldippar hela restauranger.

Först klämmer han niorättersmenyn på Fredsgatan 12 och sedan hastar han till Pubologi för intimt samröre med några mellanrätter.

Idén för slutdelen av 100-wattskampanjen är att låta branschprofiler testa olika aspekter av festen i förväg och sedan göra en annons med citat. Annonserna publiceras sedan i Resumé och Dagens Industri.

Provsmakningen av 100-wattsmenyn skedde kl 15.30 på restaurang Fredsgatan 12. En och en halv timme senare hasade den utsände över bron till Gamla Stan för brakmiddag nummer två på Pubologi.

Totalt bänkade tio personer sig runt ett bord inne i F12:s bar med var sitt glas champagne i handen. Melker Andersson och Danyel Couet kom ut med brickor fulla av cocktailglas innehållande små maträtter. Melker, lika butter som vanligt, tog till orda och berättade lite lojt om idén med menyn:
– Tanken bakom menyn är att den ska upplevas som en trerättersmiddag, om än mer spännande och uppdaterad. Det bästa från Grupp F12:s restauranger har valts ut med en anpassning till 100-wattskvällen. Smakbitar från bland annat F12 restaurant, Kungsholmen, Fjällpuben, Brasserie le Rouge och Grill finns representerade.

De tre första glasen innehöll förrätter, de tre nästkommande bjöd på huvudrätter och de sista tre var följaktligen fyllda med diabetesrätter. 7 500 skålar shoppas från Spanien till middagen. Samtliga kommer prydas med respektive restaurangs logotyp och en beskrivning av varje rätt.

Menyn är alltså hemlig. Som vanligt känner MK till allting som rör mat.

Så fort sista efterrättsskeden slunkit ner var den MK-meriterade testtungan tvungen att tacka för sig och ge sig av till nästa middag.

Så, varför gjorde denna middagshingst på detta sätt? MK veterligen har ingen fungerande människa utfört något så Jan Stenbeckskt som att inmundiga dubbla lyxmiddagar sedan… Ja, Stenbeck själv.

En möjlig teori som just nu roterar är att den glade riddaren helt enkelt genom att back-to-back-äta ville imponera på hans två största idoler, Jonathan och Granvik. De två har dock ännu inte kommenterat Hjalmars oerhörda matkupp offentligt.

Han var i alla fall inte direkt hungrig när han kom fram till Pubologi. De tappra, det vill säga Hjalmar och hans egna fans (ja, ett stort MK-fan har egna fans), började ändå med att vinka in champagne och en stadig charkbricka. Den bestod av köttslamsor och feta korvar av mycket hög klass. Till detta serverades surdegsbröd med någon slags röd gegga.

När det gäller val av rätterna tio och elva denna dag var han en försiktig general. Valet föll på den kritikerrosade pilgrimsmusslan á la Lallerstedt och den rimmade torsken. Tjejrätter båda två. Pilgrimsmusslan var god, kanske till och med mycket god, men levde inte riktigt upp till de högt ställda förväntningarna. Torsken var god, men inte så märkvärdig.

Den största torsken var Hjalmar själv, då tjejerna i sällskapet slog honom på fingrarna genom att beställa fantastiska mansrätter. Den gräddiga raviolin med tryffel var himmelsk, surf´n´turf-tartaren med hackad råbiff och ostron likaså. Den varma surdegsmackan med tokfet, spansk svinkorv låg precis hack i häl med föregående.

Naturligtvis gamade middagschefen från de andra så mycket han kunde. Rapporter från Pubologis enda musketör, Daniel Crespi, gör gällande att han fick ihop motsvarande en tredje rätt, den tolfte och sista för dagen. Till maten körde de växelbruk mellan vitt och rött, men inga märkvärdiga grejer. Alla var överens om att raviolin med tryffel var kvällens konung.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0