Stockholms Matvarufabrik

Som sig bör är det full drabbning när MK anländer till Stockholms Matvarufabrik vid åttatiden. Gulddrakenomineringen (mellanklass) borgar gör att folk och fä hittar till det lite undanskymda läget på bakgatan Idungatan väster om Vanadislunden i Vasastan. Bland förätterna utmärker sig Pilgrimscarpaccio ”bouillabaisse” havskräfta, blåmusslor och skaldjursemultion (145 kr) och Smörstekt kalvbräss med jordärtskocka, tryffel samt karl-johansvamp och rostad lök (150 kr). Den djupa skaldjurssmaken är len men har ändå attityd. Kalvbrässen är mjäll som pudersnö och anrättningen andas harmoni och bra djurhållning. Päronet i Ankleverterrine på brioche med saltade pumpakärnor, hasselnötsvinegrette och päron (155 kr) tar över med sin pekande spritsmak. Själva terrinen är mumsig men smakar nästan som en efterrätt. Väldigt fettig och påminner nästan om lakritsglass.

Ankleverterrine


Pilgrimscarpaccio

Att få varmrätterna i halvportioner går inte för sig, medddelar servitrisen. Här måste man satsa allt på ett kort. Då leder stigen raka vägen till Smörstekt Marulkskind och pilgrimsmusslor med risotto på matvete, rökt sidfläsk och musselsky (260 kr). Det där med kinder är en stark trend bland Stockholmskockar, och den har nu alltså utökats till att innefatta invånare från fiskhabitatet. Kindmuskeln får jobba hårt eftersom det uppenbarligen är hysteriskt kul att vara djur varför man måste värma den länge innan ätning. Regeln för landjur är att ju längre i grytan desto mörare blir köttet. Vattendjuren jobbar i motsatt riktning varför kindoperation på blubbblubbdjur är en delikat historia. Slutresultatet blir lite torrt, men smaken är intim. Pilgrimsmusslorna är perfekt grillade och det rökta sidfläsket ger en skön sälta. Ärade MK-fanet Hjalmar greppar dock saltkaret medan Granvik låter bli (det går ett sus genom matsalen). 

Marulkskinder

Boeuf Bourguignon på oxkind med rostad vitlökspotatispuré, syrad pärllök och karljohansvamp (210 kr) är, som sig bör, en mustig historia. Mört smajlredskap och en vinsmak som dansar på tungan sin tyngd till trots.

Vid ett återbesök lockar Variation på Pata Negra gris - Lågtempererad grissida, rotselleri, rostat vete samt stjärnanisglace (265 kr) och även Oxfilé tournedos med tryffelpotatispuré vit sparris, halstrad anklever och rödvinssky (310 kr).


Smakfull konst


Kommentarer
Postat av: Rickard

Nä, nu lägger jag in min protest mot dessa bilder igen! Jag har svårt att tro att MK blev presenterad dessa maträtter på saffransgula tallrikar.

2009-12-20 @ 09:56:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0