Sjögräs

Sjögräs har Nordens största utbud av rom. MK-fanet Hjalmar har Nordens största utbud av aptit. Granvik gillar båda dessa företeelser och ser vänligt nog till att deras vägar möts.

 

Servitören är oerhört lik en ung Will Smith, vilket Hjalmar påpekar för lill-Will som lite uppgivet säger att det får han höra mycket, mycket ofta. Så lider man av Will Smith-fetisch är restaurangen värd ett besök oavsett vilka krav man har på mat och dryck.

 

Det lilla och mysfräscha stället vid Mariatorget på Södermalm har ett rykte om sig att ha bra drinkar och Granvik landar med en felfri Mojito.  

 

 

Tryffel från Gotland med råstekt blomkål, hasselnötter och gnocchi. Lysande harmoni mellan knapriga nötter, spänstig blomkål och mjäll gnocchi. Generöst med tryffel ger generöst betyg.

 

 

Råmarinerad anklever, bränd purjo, päronterrin, smörad kycklingbuljong och kycklingskinn. Dopar man med krispigt kycklingskinn är man hemma. Anklevern är dessutom bra och köket har utnyttjat alla kryphål i saltavtalet och bjuder på en liten show.

 

 

Krispig grissida med gotlandstryffel, korv, pumpapuré och konfiterad äggula är mycket god, trots att den serveras ljummen. Detta förbryllar då bordet är två meter från det öppna köket och det är så pass tidigt på kvällen att personalen inte ser ut att ha drabbats av kaos. I hett skick bör rätten vara helt suverän.

 

 

Renkalv med färska enbär, mandel, rökt oxmärg, svartrot och blodkräm är varm. Och en kraftfull fest för gommen. Innanlåret är blodigt, mört och kanongott och svartrötterna perfekt tillagade. Alla komponenter är lysande.

 

 

Yoghurt, getost, chokladkräm, rökt smörpulver och pumpakärnor är dock otäck. Inslaget av getost är alldeles för dominant, det rökta smörpulvret passar inte in och chokladen gråter av att ha klätts ut i clownkostym.

 

Baba kallas systemet som innehåller nougat, karamelliserade nötter, rom och grädde. Bättre än getchokladen, men bättre på papperet och på bild än i verkligheten. Smakerna är inte tillräckligt resoluta.

 

Det enda roliga med efterrätterna är att det ges tillfälle att testa ett par roliga romsorter.

 

MK dyrkar tydlighet och brukar därför publicera bild på notan. MK dyrkar också att glömma att fota notan, så en ny regel är att MK bara redovisar notbild om restaurangen inte har prisuppgifter på sin hemsida. Det har Sjögräs.

 

Trackback
RSS 2.0