Mathias Dahlgren Matbaren

Granvik har spridit evangeliet så den här gången har han fem MK-fans med sig till Mathias Dahlgren Matbaren. Emil berättar att han tidigare under dagen har intervjuat Mons Kallentoft, som har skrivit "Food junkie – en gastroknarkares trippar och hemligheter". I boken, som släpps någon gång nästa år, reser Mons till världens bästa restauranger och bland annat ska han ha ätit på El Bulli sju gånger. Emils artikel om denna gommarnas svar på julafton publiceras i Café om ett par nummer eller så. Två givna köp.
 
 
Ett annat givet köp är Matbarens svampkroketter. Härligt krispiga utanpå och höstigt mosiga inuti. För fräschör har anrättningen prytts med några råa champinionskivor. Detta hade kunnat skippats då fräschör som bekant är för optiker och KD-anhängare.
 
Granvik sätter tänderna i en underbar öppen sandwich på rådjur med svamp, spenat och persilja. Under det perfekt steka köttet döljer sig en kanongod, fyllig svampstuvning och ett stekt bröd med 93 procent fetthalt.
 

Pumpa och broccoli, tryffel, lagrad ost och hasselnötter. Fantastisk kusin till rödbetor, jordärtskockor och tryffel som ofta står på menyn. Mathias Dahlgrens koncept att göra en svinmumsig gegga av en grönsak och para den med en krispig variant och sedan nysa ut en rejäl dos med tryffel är enkelt men genialt. Granvik fantiserar om att äta det lena och förföriskt helande pumpamoset som morgongröt hela den kalla vintern.

 

Ett par i sällskapet testar Steamed beef bun med het sås och inlagd gurka. Både brödet och såsen, som har bra sting, applåderas.

 

Även Friterad soft shell crab med chili, sesam och gurka får beröm. 
 
Kvällens stjärna är dock Wagyuburgare med gruyere, tryffel och sticklök. När DN förra helgen publicerade en hamburgespecial med recepten till tre av Stockholms elitburgare – Mathias Dahlgrens, Flippin Burgers och AG:s – blev Granvik så sugen att han mejlade Mathias Dahlgren för att kolla vad oddsen var för att de skulle servera burgaren kommande helg. Ganska låga, löd svaret.
 
Och mycket riktigt har köket sett till att hela sällskapet kan frossa i denna lilla monsterburgare. Köttblandningen på bringa, högrev och lägg smakar finstämt nötigt och saftigt. En subtil men sensuell doft och smak av tryffel omger hela anrättningen. Att blanda i smält oxtalg i majonäsen gör den lite mer djurisk, vilket så klart är smart.
 

 När alla andra börjar bli mätta sänker Hjalle en härlig Hällstekt svensk hängmörad biff med pepparrot, rödbetor och sticklök.

 

Samt en helt okej Sashimi på pilgrimsmussla och dovhjort med koriander och rödlök.
 
Det stönas och mmmm:as vid bordet när Matbarens trotjänare Ungsbakad vild choklad från Bolivia, gräddfil, toféeglass och nötter kommer in.
 
Granvik sitter dock och stirrar på en Citronkräm med maräng, olivolja och havssalt och undrar vad fan som hände. Med prat om dimensioner och att den var alldeles ny på menyn lyckades den supertrevlige men lömske servitören sälja in den till MK-generalen, som uppenbarligen hade pausat vettet och hängt in bajonetten som han brukar straffa syltgrisar med i garderoben. Hjalle påpekar att "det där hade min morsa kunna bjuda på" och visst är det så. Inte för att en 70-plussare skulle ha i olja och salt i en efterrätt, men denna citronupplevelse är inte långt i från en vanlig cheese cake.
 
Eftersom MK dyrkar tydlighet kommer här en bild på notan:

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0