Restaurang Ekstedt

Nytt för säsongen på Restaurang Ekstedt är att man inte längre beställer valfritt antal mellanrätter, utan nu får man antingen välja en femrättersmeny eller två olika trerättersvarianter. Eftersom trerätters är för kommunanställda, kristna och fembarnsfamiljer pekar Granvik på den stora menyn. MK-fanet Hjalle vänder och vrider på menyn och ger ifrån sig en Leif GW-kompatibel suck när det står klart att någon meny med sju mellanrätter inte står att finna.
 
Amuseupplägget innebär en löjligt smaskig minipizza med mozzarella och riven tryffel och kanongoda klämmor med ren och lamm.
 
Höbakad piggvar på ben med kronärtskocka, citron, vitlök, rostad bläckfisk och laxrom. En lysande start.
 
Skorstensbakad hummer med tomat, chili & rostad mandel. Utanför bild står en liten gjutjärnspanna med en dryg dl av den sinnessjukt goda hummersåsen, som består av så mycket smör att det smakar vuxen gräddkola. Hjalle bränner sig när han sträcker sig för att fylla på denna himmelska havssmörjuice, men det är det värt. Inslaget av rostad mandel lyfter rätten till genila höjder.
 
Granvik och Hjalle hade turen att hamna vid det stora stenbordet och får kvällen igenom svara på frågor från de trevliga kockarna som alla är stora MK-fans. Här byggs nästa rätt, som är:
 
Dagens svampskörd med minutrökt biff, tall & blåbär. Suverän hösträtt med råa kantareller, syrliga blåbär, härligt fyllig och fet svampsörja i botten och en perfekt smårökig, fint tärnad biff.
 
Vedugnsbakad fläsk med tryffelkorv & karamelliserad kål. Under ett berg av färsk riven tryffel ligger en underbart mör bit fläsksida. Brysselkålen har bra krispighet och tryffelkorven är en liten triumf.
 
Flamberad persika med chili, timjan, saltkolaglass & gjutjärnsmunkar. Under ett litet lager av persikasorbet döljer sig en otroligt god saltkolaglass som passar underbart till den varma, sötsyrliga frukten. Inslaget av timjan är knappt märkbart och chilin spelar också en minimal roll. Ett litet minus delas ut för att munkarna är kalla. Ett sådant här ställe som osar värme och eld borde kunna skicka ut glödheta munkar som bränner hål i tungorna på alla syltgrisar som likt dagisbarn och julpyntare dyrkar efterrätter.
 
Slutligen, eftersom MK dyrkar tydlighet, publiceras notan:
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0