12x8 Leijontornet

En kvart innan middagen ska börja berättar två av Linje Tios anställda, som också har bokat bord till kvällens show, att de har hört att vissa som har gett sig i kast med en 12x8-middag på Leijontornet har vinglat ut till en taxi och avvikit innan middagen ens hade nått sin final. Djurets, Pubologis, Svinets, Tweeds och 12x8 Leijontornets arkitekt och trivselminister Daniel Crespi berättar om en vän till honom som helt enkelt ställde sig utanför ytterdörren och kräktes efter avslutad måltid.
 
Vad är det MK har gett sig in på?
 
Jo, detta:
Säkert 4 000 tecken med mat och dryck.
 
Knappt 140 tecken från Crespis Twitterkonto. Han var nyligen på Oaxen Krog och käkade tiorättersmenyn och berättar att vissa rätter var bra men vissa förstod han sig inte alls på.
 
Efter ett par supergoda peti chouxer med smält ost i landar 6x aptitretare med 6x dryck. Granvik och MK-fanet Hjalle enas om att Ankleverstuvad kalvbräss med tryffel i bouchée (längst upp) är godast av det goda. Den borde Djuret servera som varmrätt i storlek som en påvemössa.
 
Närmast på bilden syns bakhuvudet på 100 Michelin Stars In One Year-mannen Pär Bergkvist.
 
Den råa, hackade havskräftan är frisk, lite söt och alldeles underbar. Trots många olika smaker känns rätten aningen ospännande i längden och hade nog vunnit på att ha komprimerats till kanske halva storleken. Hjalle passar på att fråga hur länge vakelägg egentligen ska kokas för att vara optimala och svaret lyder givetvis 2:45 minuter.


Utanför bild ligger en rostad brioche. Crespi berättar att gåsleverpucken har fått mycket kärlek och har lagats "au Torchon" som tar cirka tre veckor. Levern har baddats med tre olika storters alkohol, bland annat portvin. Det smakar så klart jättegott. Crespi älskar portvin och berättar att han själv föredrar att inta drycken i helflaskor. Men bakläxa på en sak: man ska aldrig lägga saker på tallriken som inte är menade att ätas och den enorma salladskransen är osexig och bör därmed upphöra.
 
En perfekt tillagad sjötunga med en hälsosamt god smörsås och lite gurkbollar piggar upp.
 
Lammet är fint tillrätt och tillbehören bra, men det är lite synd att låta tryffeln konkurera med rosmarin som tar lite överhanden.
 
Vaniljglass och hallonsorbert utanför bild. Det är vettigt med en syrlig avslutning efter en sådan brakmiddag. Dock borde allt vettigt bannlysas från en sådan här kväll, så kanske borde det hela i stället ha avslutats med en trio suffléer eller så.
 
Men riktigt slut är det inte, för efter efterätten väntar kaffe med tilltugg och sprit uppe i Tweed.
Vid kaffet vänder sig en av Linje Tio-männen mot Granvik: "Det var kul att du i din recension av Linje Tio undrade om jag hade rökt crack." Granvik kontrar med att påpeka kockens oerhöra likhet med Paul Svensson, både vad gäller utseende och röst.
 

Efter ungefär sex timmar är 12x8-showen över. Granvik hade förväntat sig att speciellt rödvinerna skulle vara ännu roligare men överlag var dryckerna, precis som maten, mycket bra. Rieslingvinet till efterrätten var till exempel spektakulärt. Och briljant med ett upplägg där glasen fylls på så fort man har druckit ur, utan att det kostar en spänn extra. Precis allt ingår och inte ens det som Granvik och Hjalle beställde i Djurets bar innan middagen och i Tweed efter middagen kräver någon extra betalning. Så är man rejält hungrig och törstig är 12x8 onekligen helt klart ett bra system. Detta var säsongens sista 12x8-middag men i höst väcks konceptet till liv igen. Dock är det inte mindre än 7 000 personer på väntelistan, låter kapten Crespi hälsa.
 
 

Kommentarer
Postat av: Fredrik

Lika trevlig läsning som vanligt, men hur kan Giacomo och Aldo Conterno 2005 på magnum inte vara roligt?

2013-05-23 @ 10:13:55
Postat av: Granvik

Dessa var väldigt bra, men stack inte ut nämnvärt jämfört med många andra Baroloviner som jag har testat. Kan iof vara det generösa alkoholintaget som till slut gjorde smaklökarna lite trubbiga...

2013-05-24 @ 17:27:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0